Pâine… de frupt

paineMare i-a fost surpriza unui client al unui supermarket din Piatra Neamţ când a descoperit pe eticheta unei banale pâini, printre ingrediente, şi oul. Persoana în cauză postea şi de aceea pâinea i-a lăsat un gust amar. Pur şi simplu nu se aştepta să găsească ingredientul de frupt printre cele ale tradiţionalei pâini din apă, făină şi drojdie. Ca să nu mai vorbim de E-urile enumerate pe etichetă, precum E466, E472e, E322 şi regulatori de aciditateşi antioxidanţi. De jumătate de an, producătorii sunt obligaţi să scrie pe etichetă dacă produsul conţine ingrediente care dau alergii şi să menţioneze lista de E-uri. Se doreşte ca un consumator să fie foarte bine informat, să poată face o alegere a produsului în cunoştinţă de cauză. Astfel, noua etichetă conţine denumirea, lista ingredientelor, produsele alergene (14 produse), care erau şi înainte dar acum trebuie precizate clar, cantitatea din anumite ingrediente, condiţii speciale pentru depozitare, menţionarea lotului din care fac parte, ţara de origine, instrucţiuni de utilizare la unele produse, concentraţia alcoolică la băuturile care conţin mai mult de 1,2 la sută alcool şi altele.

Specialiştii subliniază că acele etichete care conţin mulţi aditivi alimentari, cunoscute ca E-uri ar trebui să atragă atenţia că produsul este puternic industrializat. Chiar dacă pâinea abia scoasă din cuptor, în faţa clientului, pare „ca la mama acasă”. Ei bine, nu e. Şi nici nu e întotdeauna „de post!”

Geanina NICORESCU