Păduri noi, pe bani europeni

Tina-Păduri noi, foto

*Trei prime pentru plantaţii forestiere

Din acest an reintră la finanţare o măsură cu caracter compensatoriu, în domeniul forestier. Este vorba alocarea financară europeană destinată împădurii terenurilor agricole degradate. După ce, fără nici o noimă,  pur şi simplu au ras pădurile pe suprafeţe întinse, au „chelit”munţii, pe mai marii pădurilor româneşti i-a apucat mila. Vai, unde sunt pădurile noaste! Abia acum văd lipsa lor şi consecinţele care decurg din nesăbuitele gesturi de a masacra pădurea…

Toată vina o pun în cârca  legilor funciare, în virtutea cărora pădurea a intrat în posesiea proprietarilor de drept.

„Sunt probleme deosebite, neapărat trebuie extins fondul forestier național! Asta pentru că, odată cu aplicarea legilor retrocedării, actualii proprietari de terenuri agricole, chiar dacă sunt proprietari, nu înțeleg întotdeauna că ar putea să apeleze la partea de silvicultură să împădurească aceste terenuri, lucru mult mai benefic pentru România, iar în condițiile schimbărilor climatice, ar fi mult mai benefică extinderea suprafețelor împădurite”, se căina, într-o conferință de presă, Adam Crăciunescu, directorul Romsilva.

Păduri s-au tăiat în neştire, dar n-au făcut-o proprietarii particulari de pădure. Ei au suprafeţe mici, dispersate. Când vorbim de defrişări masive, vorbim de suprafeţe mari, în discuţie intrând tăierile care se fac pe baza marilor licitaţii, organizate tot de Romsilva. În urma lor rămân suprafeţe mari  de terenui agricole degradate, care musai trebuie reîmpădurite. Reîmpădurire care ar trebui s-o facă tot cei care au doborât arborii pe capete…

 

*Trei prime pentru înfiinţarea de păduri noi

 

Sprijinul financiar european alocat pentru împăduriri se materializează în acordarea mai multor tipuri de prime. Este vorba de prima pentru înfinţarea plantaţiei forestiere, în baza unui cost standard. Apoi vine prima anuală pentru lucrări de completări şi de întreţienere a plantaţiei pentru o perioadă de 5 ani. Cea de a treia se referă la prima anuală fixă, acordată penru compensarea pierderilor de venit, cel care ar fi fost realizat pe terenul agricol pe care s-a înfiinţat pădurea.  Prima este anuală, stabilită pe hectarul de pădure nou înfiinţată şi se acordă pe timp de 15 ani.

Beneficarii acestui timp de sprijin financiar european sunt proprietarii privaţi de pădure şi autorităţile publice locale deţinătoare de terenuri agricole care urmează a fi împădurite.

Banii alocaţi celor care vor să înfiinţeze păduri noi sunt stabiliţi în raport cu nişte costuri standard. Costuri care diferă în funcţie de zona unde se face plantaţiile forestiere: câmpie, deal, munte.

 

*Pentru păduri noi, peste 105 milioane euro

 

Pe lângă prima împădurire, Regia Naţională a Pădurilor  are obligația de a înființa perdele forestiere, dar nici în această privință nu se poate face pasul important dacă nu există acordul proprietarilor de terenuri. Măsura privind prima pădure pe bani europeni, incluusă în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală are prevăzut un buget de 105,6 milioane de euro pentru perioada 2014-2020, facând parte din categoria Măsurilor de Mediu şi Climă.

În prezent, România are un fond forestier de circa 6,4 milioane de hectare, adică 27% din suprafaţa ţării. Cea mai mare parte pădurilor, circa două treimi sunt situate în zona montană şi colinare şi doar 10% în zona de câmpie.

Tina CONDREA