Pacientul timorat poate refuza să-şi afle diagnosticul

pacienti-in-spital1* Bolnavul poate desemna pe cineva să ţină legătura cu medicul curant

Bolnavii care ştiu că nu sunt pregătiţi psihic să afle cât de alterată le este sănătatea sau care nu reuşesc să înţeleagă diagnosticul pus de doctor pot desemna pe cineva care să fie pus în temă de medicul curant cu privire la diagnostic, tratament şi gradul de afectare a organismului. Ordinul ministrului Sănătăţii privind desecretizarea fişei pacientului a fost publicat în Monitorul Oficial şi se aplică începând din această săptămână.

Practic, la normele de aplicare a Legii drepturilor pacientului au fost adăugate două articole care prevăd că, la internare sau pe parcursul furnizarii serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligaţia să aducă la cunoştinţa pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informaţiile medicale prezentate i-ar cauza suferinţă, precum şi dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său. Acordul pacientului privind desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament se exprimă în scris, prin completarea unui formular.

Emiterea ordinului de ministru de către Nicolae Banicioiu a fost posibilă după un demers iniţiat de Societatea Academică din România şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, demers susţinut de organizaţiile membre ale Alianţei pentru o Românie Curată care au găsit suportul altor peste 140 de organizaţii nonguvernamentale şi cetăţeni care au semnat scrisorile deschise adresate ministerului. Prin această nouă prevedere se doreşte atât evitarea stresării pacientului diagnosticat cu afecţiuni grave cât şi eitarea acuzaţiilor de malpraxis pe fondul proastei comunicări între părţi.

Cancerul se numără printre cele mai grave afecţiuni care pot face bolnavul să clacheze psihic la aflarea diagnosticului. În evidenţele medicilor de specialitate din judeţul Neamţ se află, la ora actuală, 13.532 de bolnavi de cancer, 458 dintre aceştia fiind diagnosticaţi în primul trimestru al acestui an. Cele mai multe tumori maligne au fost depistate, în ordinea enumerată, la nivelul colonului, bronhopulmonar, sân şi prostată.

Geanina NICORESCU