Pacienţii de sezon: picaţi din nuci şi intoxicaţi cu ciuperci

ambulanta

 Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului judeţean se confruntă cu un val de pacienţi „de sezon”: unii cu leziuni provocate prin cădere din nuci, alţii cu simptome de intoxicaţie din cauza ciupercilor necomestibile culese de prin păduri.

Tineri şi vârstnici, deopotrivă, cad victime ale bureţilor otrăvitori, iar efectele toxinelor care atacă organismul pot fi extrem de grave, după cum susţin medicii. Semnele intoxicaţiei apar după ce toxinele s-au instalat în organism (transpiraţie abundentă, greţuri, dureri de cap, colici abdominale, chiar şi halucinaţii), iar primul lucru care trebuie făcut, până la sosirea unui echipaj de ambulanţă este ca persoanele intoxicate să încerce să elimine ciupercile, prin vărsături. Este foarte important ca oamenii să sune la 112 sau să meargă singuri la spital, de urgenţă, pentru că există pericol de afectare a rinichilor şi în final de a intra în comă. În cele două cazuri de intoxicaţie cu ciuperci înregistrate, ieri, la spitalul Judeţean, medicii continuă investigaţiile pentru a stabili dacă pacienţii- doi tineri din Feleşti şi Văleni- vor rămâne cu sechele renale. Ambii pacienţi sunt internaţi în secţia de boli interne.

Culegătorii de ciuperci mai puţin experimentaţi trebuie să ştie că bureţii pot fi verificaţi prin procedee „băbeşti” dar sigure: se pune pătrunjel verde în mâncarea de ciuperci şi dacă acesta se îngălbeneşte, ciupercile sunt otrăvitoare. De asemenea, dacă puneţi la fiert bureţii cu o ceapă tăiată în două şi ceapa se albăstreşte, cu siguranţă riscaţi să vă otrăviţi. Medicii vă sfătuiesc , însă, să nu vă aventuraţi să culegeţi ciuperci dacă nu vă pricepeţi să le selectaţi, şi nici să le cumpăraţi din piaţă, de la săteni, ci doar champioane din comerţ sau bureţi de fag, pentru că riscul este prea mare şi nu merită să vă îmbolnăviţi pe viaţă.

G. NICORESCU