Pacienţii ar putea fi constrânşi să se prezinte la control preventiv

sanctiuni pacienti

* Medicii de familie atenţionaseră MS că legiferarea controlului anual fără impunerea de sancţiuni pentru neprezentare va avea efect zero

* Nemţenii vor beneficia de control medical anual, de ziua lor

Medicii apostrofează populaţia că, în timp ce bolile ne năpădesc şi tratamentele sunt tot mai costisitoare, programele de prevenţie sunt tratate cu indiferenţă. Iar anunţatele modificări legislative, printre care impunerea unei consultaţii generale la doctorul de familie o dată pe an, ar putea fi ignorate. Prin neprezentarea la consultaţii, ce-i drept, opţionale, multe afecţiuni nu pot fi depistate în fază incipientă şi atunci bolnavii ajung să depindă de medicaţia subvenţionată de stat, ceea ce nu este corect, după cum a spus dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ. Această problemă a fost ridicată în faţa ministrului Sănătăţii la ultima videoconferinţă tematică organizată de Eugen Nicolăescu, atât de doctori cât şi de ziarişti, iar ieri, domnia sa a afişat un răspuns.

„Nu există modalităţi legale şi etice disponibile în prezent  în sistemele publice de sănătate europene  pentru a constrânge prin sancţiuni populaţia să utilizeze anumite servicii de sănătate. Cu toate acestea, există iniţiative şi proiecte în Europa care caută să identifice şi să testeze alternative de motivare a pacienţilor să participe la controalele preventive. Va trebui să găsim o metodă prin care să-i convingem pe cetăţeni să fie responsabili faţă de starea lor de sănătate, în acest sens campaniile de informare a populaţiei privind beneficiile şi modalităţile de utilizare a serviciilor preventive vor avea un rol important”, a precizat ministrul Nicolăescu.

Reprezentantul MS a avut o întâlnire cu asociaţiile de pacienţi cu privire la întregul pachet de servicii medicale şi una din problemele ridicate a fost chiar aceasta, motivarea populaţiei pentru prezentarea la consultaţia preventivă periodică. Până acum doi ani a funcţionat Programul naţional de evaluare a stării de sănătate, când se făcea programarea pacientului în funcţie de luna naşterii poate fi o soluţie. Se pare că în noul pachet de servicii va  fi reiterată evaluarea  anuală în preajma zilei de naştere a fiecărui cetăţean, evaluările ulterioare urmând să fie programate de către medicul de familie şi persoana examinată în funcţie de riscul de afecţiuni identificat. Se va începe cu afecţiunile cele mai frecvente, de exemplu, HTA/diabet tip II şi BPOC în 2014, urmând ca în fiecare an să se adauge noi astfel de planuri de management. Aceste planuri de management al condiţiilor – factori de risc sau afecţiuni cronice – specifice persoanelor examinate sprijină urmărirea activă şi colaborarea între medicii de diferite specializări, pentru pacienţii cu risc cardiovascular crescut (inclusiv boli cardiovasculare şi diabet zaharat)   şi /sau alte  boli cronice (astm bronşic, boală pulmonară cronică obstructivă – din 2014, depresie din 2015).

Geanina NICORESCU