Pacienți purtați pe drumuri

policlinica 2

Concediile au dat peste cap programul din policlinică

*Doar 8 consultaţii gratuite pe săptămână la cardiologie

* În plin sezon estival, cabinetul de alergologie e închis

* 70 de persoane pe zi în aşteptare la diabet

Problema deficitului de medici din spitalul judeţean s-a acutizat zilele acestea, din cauza concediilor. În timp ce unele cabinete din policlinică şi-au restrâns activitatea, fiind astfel limitat accesul bolnavilor la consultaţii gratuite, altele s-au închis cu totul odată cu plecarea „la odihnă” singurului medic. Una peste alta, zilele trecute au fost evacuate toate cabinetele din corpul principal de policlinică pentru ca spaţiul să poată fi renovat, iar bolnavii trebuie să-i caute pe doctori pe la alte uşi, în corpul B din Ambulatoriu, sau prin spital. Asta dacă au bilet de ordine pentru consultaţie gratuită de la ghişeul mutat de ieri la etajul doi, în policlinică. Dacă nu au ajuns destul de devreme ca să obţină un bon, fie merg „la privat” şi achită consultaţia, fie îşi încearcă norocul în altă dimineaţă sau chiar peste o săptămână, depinde de suferinţă. Unene cabinete sunt pur şi simplu închise, din lipsă de medici. Spre exemplu, singurul doctor alergolog este în concediu, astfel încât cel puțin săptămâna aceasta cabinetul este închis.

 

„Dacă nu am analize, pierd comisia medicală”

 

„Sunt aici de la 4 dimineaţa, ca să iau număr de ordine, dar tot nu am putut să-mi rezolv toate problemele, că-s medici în concediu”, ne-a spus Vasile Romilă, un pietrean pensionat pe caz de boală, pe care l-am găsit ieri pe la amiază odihnindu-se pe un scaun, în policlinică. „La neurologie am luat bonul cu numărul  1, dar nu am găsit medicul în policlinică şi m-am dus în spitalul vechi, unde s-a mutat acum cabinetul, şi mi-am rezolvat treaba. Dar norocul meu s-a oprit acolo. La diabet m-am trecut pe un tabel, la cabinetul din policlinică, iar când mi-a venit rândul a ieşit o asistentă care mi-a zis să mai aştept puţin, că pe calculator avea altă ordine. I-am spus că stau de la ora 4 pe la uşi, dar a ridicat din umeri iar eu a trebuit să mai aştept. Erau pe lista aceea vreo 70 de înscrişi. Ce să mai, dom’le, toată lumea e bolnavă acuma. Când în sfârşit am intrat, doamna doctor mi-a zis că trebuia să mă prezint cu rezultatul gricemiei. Am plecat la particular, am dat bani – că doar nu se mai face nimic gratuit la mijlocul lunii – şi m-am întors la cabinetul de diabet. Am rezolvat şi acolo, iar când m-am întors la ghişeul de la Informaţii, ca să capăt un număr pentru consultaţie la cardiologie, mi s-a spus să vin lunea viitoare, să mă programeze pentru marţea viitoare sau pentru vinerea viitoare, pentru că unii medici sunt în concediu şi se lucrează într-un alt ritm. Adică numai marţea şi vinerea se mai fac, câte 4 consultaţii gratuite. Eu înţeleg că doctorii sunt şi ei oameni şi au dreptul la odihnă, dar am şi eu treburile mele, că pot pierde pensia dacă nu mă prezint la comisia medicală cu toate analizele şi consultaţiile făcute. Pe 20 august am comisie de evaluare – că sunt pensionat pe caz de boală – şi, uite, sunt purtat pe drumuri. Şi-s treaz de la ora 4 şi tot nu am rezolvat nimic. Eu, cu o pensie de 600 de lei pe lună, nu-mi permit să mă duc la cabinet privat, aşa că o să trebuiască să mai vin când spun ei, că doar n-o să mă duc la privat, că n-am 180 de lei pentru consultaţie la inimă şi electrocardiogramă”.

Omul mai avea de făcut şi alte analize şi, în naivitatea omului disperat, a mers la Micromedica, sperând să „prindă” o gratuitate, dar acolo a găsit la rând vreo 50 de persoane care doreau să se programeze la analize gratuite pentru luna viitoare. „E jale, dom’le! Mă gândeam că dacă trece un străin cu maşina şi vede omor de lume la cozi, ce idee-şi face? Mai rău ca pe vremea comunismului, nu alta!”, a conchis interlocutorul nostru.

 

Geanina NICORESCU