Oţet şi condimente expirate

opcComisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au verificat, zilele trecute, modul în care se respectă prevederile legale privind calitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate la comercializarea sării iodate, oţetului de fermentaţie, acidului acetic alimentar şi a condimentelor folosite la pregatirea conservelor pentru perioada de iarnă.

Rezultatele controlului, desfăşurat la nivel naţional, arată că jumătate dintre comercianţi au unele mărfuri de calitate îndoielnică.

Comisarii din Neamţ au identificat sare iodată alimentară de bucătărie gema măruntă, ambalată în pungi a 1kg, la care lipirea longitudinalaă a pungii, prin termosudare, nu era stabilă, dezlipindu-se în timpul manipulării, cu pierderi de conţinut. De asemenea, a fost găsită la raft sare iodată alimentară de masă recristalizată, ambalată în cutii carton deformate, cu pierderi de conţinut.

La comercializare a fost identificată şi sare iodată, dar şi condimente cu data durabilităţii minimale depăsită: oregano expirat de 17 zile, conservant expirat de 3 luni; busuioc expirat de 3 luni, foi dafin,  condiment carne porc şi piper măcinat expirate de 2 luni şi 3 luni; foi dafin expirate de 4 luni, muştar expirat de 3 zile.

Comisarii CPC au depistat şi produse pentru care era nelegală utilizarea cuvântului „oţet”. Oţetul este definit ca fiind „produsul obţinut exclusiv prin procedeul biologic al dublei fermentari, alcoolică şi acetică, a lichidelor sau altor substanţe de origine agricolă”. De asemenea, legea prevede ca denumirea de „Oţet” nu poate fi utilizată decât pentru produsele care se încadrează în definiţia menţionată, denumirea de „Oţet” nefiind permisă nici măcar pentru amestecurile de oţet şi acid acetic de calitate alimentară, cu atât mai puţin pentru acidul acetic de calitate alimentară.

Comisarii CPC  vă sfătuiesc să acordaţi o atenţie deosebită când cumparaţi oţet şi condimente, asupra modului de prezentare a ambalajului cu privire la etanşeitatea acestuia.

 

Geanina NICORESCU