Osteoporoza, o afecţiune care provoacă ruperea oaselor

Ziua Mondială a Osteoporozei este o campanie globală care are ca scop principal creşterea gradului de conştientizare a modalităţilor de prevenire, diagnoză şi tratament a acestei afecţiuni şi a bolilor osoase conexe
Programări din timp pentru consultaţii şi analize gratuite

Cu prilejul Zilei Mondiale a Osteoporozei, asiguraţii sunt informaţi că pot efectua, în cadrul laboratoarelor medicale din judeţul Neamţ aflate în relaţie contractuală cu CJAS, testul care le poate determina densitatea osoasă. Din fericire, CAS Neamţ a alocat fonduri pentru acest screening, însă din păcate susţinerea bugetară este firavă iar în condiţiile unei avalanşe de solicitări şi doar câteva laboratoare mai pot oferi, în acest moment, gratuitate pe baza biletului de trimitere de la medic. Iniţial, bolnavul se prezintă pentru consultaţie la medicul de familie, iar acesta îi eliberează un bilet de trimitere către specialistul reumatolog ori endocrinologie. Dacă acesta din urmă constată simptome de boală, eliberează bilet de trimitere pentru osteodensitometrie. Din ziua programării şi până la data efectuării investigaţiei poate trece şi o lună de zile, în funcţie de programarea făcută în funcţie de fondurile disponibile.
În Neamţ, anual sunt diagnosticate sute de cazuri, numărul bolnavilor fiind în creştere de la un an la altul. În 2016 au aflat că au această afecţiune aproape 400 de nemţeni. Din analiza indicatorilor fizici pentru programul de tratament al bolnavilor cu osteoporoza rezultă că anul trecut au fost tratați 352 bolnavi, cu 85 mai mulți comparativ cu numărul de bolnavi tratați în 2014.
Medicii avertizează asupra faptului că riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta, pe măsură ce oasele se subțiază în mod natural. După 30 de ani, crește ușor rata prin care oasele se dizolvă și sunt absorbite de către organism, în timp ce rata de reconstruire a osului scade.

1 din 3 femei şi 1 din 5 bărbaţi suferă o fractură din cauza osteoporozei

Una din două femei şi unul din cinci bărbaţi prezintă în cursul vieţii cel puţin o fractură legată de osteoporoză. În România 1 din 3 femei şi 1 din 5 bărbaţi suferă o fractură din cauza osteoporozei.
“CNAS susţine tratamentul osteoporozei prin programul naţional de boli endocrine, în cadrul căruia anul trecut au beneficiat de medicaţie specifică 6.945 pacienţi, aliniindu-se astfel obiectivului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de reducere cu 25% a deceselor cauzate de bolile netransmisibile până în anul 2025. Totodată, asiguraţii sistemului de asigurări sociale de sănătate pot beneficia, la recomandarea medicului curant, de analiza specifică gratuită pentru determinarea densităţii osoase (osteodensitometrie) în scopul depistării precoce a acestei boli, precum şi de serviciile şi dispozitivele medicale necesare în cazul fracturilor osoase apărute drept consecinţă a afecţiunii (aparat gipsat, tratament intraspitalicesc, endoproteze, dispozitive de mers, îngrijiri la domiciliu etc.). Ziua Mondială a Osteoporozei (20 octombrie) este o campanie globală care are ca scop principal creşterea gradului de conştientizare a modalităţilor de prevenire, diagnoză şi tratament a acestei afecţiuni şi a bolilor osoase conexe”, a transmis Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, printr-un comunicat.
Osteoporoza, diminuarea densităţii şi rezistenţei oaselor ca urmare a apariţiei de microporozităţi, are drept principală consecinţă predispoziţia la fracturi. Deoarece afecţiunea este asimptomatică, în cele mai multe cazuri rămâne nedepistată, chiar şi atunci când survin fracturi ale oaselor. Conform estimărilor internaţionale, în întreaga lume există circa 200 – 250 milioane de persoane cu osteoporoză, incidenţa bolii fiind mai frecventă la femeile aflate la menopauză decât la bărbaţii de aceeaşi vârstă. Anual se înregistrează circa 9 milioane de fracturi osoase din cauza osteoporozei, conform datelor Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (IOF). Cea mai gravă este fractura de şold, care determină o mortalitate de 12% – 20% în primul an, 50% dintre supraviețuitori necesitând îngrijire permanentă.
“Atragem însă atenţia că osteoporoza poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, printre factorii de risc numărându-se sedentaritatea, fumatul, consumul de alcool în cantitate mare, subponderabilitatea şi utilizarea prelungită a anumitor medicamente (corticosteroizi, inhibitori ai pompei de protoni, anxiolitice, sedative, neuroleptice şi antidepresive)”, subliniază CNAS.

Geanina NICORESCU