„Orfanii albi” ai Neamţului: Peste 6000 de copii nemţeni au părinţii plecaţi în străinătate

Drama copiilor  care plâng de dorul părinţilor plecaţi în străinătate a devenit, în ultimii ani, un fenomen îngrijorător. Psihologii şi sociologii atrag atenţia asupra apariţiei şi propagării sindromului părintelui lipsă, o formă de depresie care zguduie sufletul „orfanilor albi”.

Potrivit unei statistici a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor Neamţ, anul trecut aproape 6000 de copii aveau părinţii plecaţi în străinătate, majoritatea rămânând în grija rudelor.

„Ruperea legăturii cu părinţii îi face pe copii vulnerabili, aceştia fiind expuşi abandonului şcolar,depresiei sau anxietăţii. Apar tulburări de conduită, copiii refuză să se mai apropie de părinţi, apar comportamentul deviant şi vagabondajul, toate dublate şi de tulburările specifice vârstei, precum şi de lipsa de afecţiune”, a precizat Alina Chiriac, asistent social în cadrul DGASPC Neamţ.

În 2011, o fetiţă de 11 ani din Arad a murit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Fetiţa a refuzat să mai mănânce după ce mama ei a plecat la cules de căpşuni, în Spania. De asemenea, la începutul anului 2013, o fetiţă de 13 ani s-a sinucis de dorul mamei, care lucra de ani de zile în străinătate,iar în 2012,un băieţel de doar 11 ani s-aspânzurat de dorul mamei. În ultimii 8 ani, nu mai puţin de 22 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi-au luat zilele.

Un studiu realizat de Organizaţia „Salvaţi Copiii” arată că, în anul 2012, judeţul Neamţ era al treilea dintre judeţele cu cei mai mulţi copii rămaşi singuri (5740 copii), după Suceava (8538 copii) şi Bacău (7281 copii)

 

S-au stins de jale, pe altarul căpşunilor

 

Iată, potrivit romaniangermania.ro, o listă cu cele mai emoţionante poveşti ale copiilor care şi-au luat viaţa, sperând că, poate măcar în felul acesta, îşi vor întoarce părinţii acasă:

 

Irina NASTASIU