Orașul Piatra Neamț, sub asediul neopăgânismului?

scrisoare deschisa orasul zeitei raspuns primarie * 8 ONG-uri au înaintat Primăriei o scrisoare deschisă în care își exprimă dezaprobarea față de proiectul „Piatra-Neamț – Orașul Zeiței“ * Proiectul presupune amplasarea, în cele mai importante locuri din oraș, a unei statui reprezentând zeița Culturii Cucuteni, precum și decorarea imobilelor cu simboluri oculte, de tipul svasticii și simbolului Yin și Yang * „Instituțiile locale și județene au obligația să consulte cetățenii, să angajeze specialiști pentru a analiza profund orice intervenție și a se pronunța în absolută cunoștință de cauză“, spun semnatarii scrisorii

Un grup de 8 organizații neguvernamentale, în frunte cu Asociația Valea Muntelui din Bicaz,  au adresat Primăriei Piatra Neamț o scrisoare deschisă în care își exprimă dezaprobarea față de proiectul „Piatra Neamț – Orașul Zeiței“, un proiect care presupune amplasarea, în cele mai importante locuri din Piatra Neamț, a unei statui reprezentând zeița Culturii Cucuteni, precum și decorarea unor imobile, monumente sau treceri de pietoni cu elemente ale Culturii Cucuteni.

Demarat încă din anul 2010 de Asociația Neokoolt, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Neamț și Primăria Piatra Neamț, proiectul are în vedere transformarea orașului Piatra Neamț în „Orașul Zeiței“, prin derularea unei campanii de conștientizare cu privire la Cultura Cucuteni, ca metoda de (re)Branding pentru Piatra Neamț și pentru România.

După cum aflăm de la organizațiile semnatare, inițiatorul proiectului este artistul plastic Ovidiu Slătineanu, președintele Neokoolt, nemțenii urmând să aibă parte chiar și de un festival de ritualuri antice cucuteniene (FRAC), precum și de un sat de vacanță cu elemente din aceeași cultură.

Svastica, pe blocurile din Piatra Neamț

Între elementele care ar urma să decoreze imobilele și monumentele din Piatra Neamț se numără svastica și simbolul Yin și Yang, ambele simboluri oculte, de tip New-Age, regăsite și în cadrul Culturii Cucuteni.

De asemenea, zeița care urmează a fi elementul distinctiv al orașului Piatra Neamț este zeița fecundității și fertilității, frecvent întâlnită în Cultura Cucuteni.

„Nu ne opunem informării populației în legătură cu civilizațiile și culturile care au trăit de-a lungul timpului pe teritoriul României. Civilizația Cucuteni este, fără doar și poate, o parte din moștenirea culturală cu care ne putem demonstra vechimea pe meleagurile în care trăim și se cuvine ca această moștenire culturală să fie cunoscută și apreciată de tinerele generații. Din acest motiv, nu avem nimic împotriva organizării unor simpozioane științifice cu largă participare, dedicate prezentării culturii respective, a expozițiilor și târgurilor de ceramică ale artiștilor plastici care continuă până astăzi tradiția străveche a ceramicii de la Cucuteni și a altor manifestări culturale care să prezinte viața, arta, cultura, societatea populației din acea vreme (…) Demersul de prezentare a Culturii Cucuteni populației trebuie făcut însă într-un cadru strict academic, de către specialiști în domeniul acestei epoci, altminteri existând riscul unei prezentări amatoriste a temei, cu efecte catastrofale pentru înțelegerea epocii (pre)istorice respective. Trebuie păstrat și respectul pentru adevărul istoric, evitându-se prezentări de genul celor care plasează întreaga istorie a zonei și chiar a țării sub «cupola» zeiței de la Cucuteni“, se arată în scrisoarea înaintată municipalității pietrene.

Cultura Cucuteni, plasată în… Antichitate!

Din textul apelului mai aflăm că profesionalismul și competența inițiatorilor proiectului „Piatra Neamț – Orașul Zeiței“ lasă de dorit, întrucât aceștia nu cunosc nici măcar epocile istorice în care s-a dezvoltat Cultura Cucuteni.

„Proiectul «Piatra Neamț – Orașul Zeiței», supus aprobării Primăriei Municipiului Piatra Neamț, își propune, printre altele, organizarea unui «Festival de Ritualuri Antice Cucuteniene», în condițiile în care o simplă lectură a unui manual de istorie de gimnaziu ne învață că epocile în care s-a dezvoltat cultura Cucuteni se numesc neolitic și eneolitic (5.000 î.Hr.- 2000 î.Hr.). Antichitatea începe abia în mileniul I î.Hr., iar pe teritoriul românesc, în arealul civilizației Cucuteni, odată cu întemeierea primelor formațiuni politice dacice, cu câteva sute de ani înainte de Hristos“, se arată în textul petiției.

Statui cu zeițe și festivaluri antice pe bani publici

Și, pentru că cetățenii orașului Piatra Neamț sunt interesați de modul în care sunt cheltuiți banii publici, cele 8 organizații semnatare se întreabă cât de relevant poate fi un asemenea proiect și ce beneficii ar putea aduce orașului nostru.

„Ce relevanță poate avea punerea orașului Piatra Neamț sub protecția unei astfel de zeițe, când societatea trăitoare acum în acest oraș se organizează după cu totul alte valori politico-religioase decât cele de acum 5.000 de ani? (…) Orașul Piatra Neamț este «Orașul Sfântului Ioan Botezătorul», își sărbătorește ziua pe data de 24 iunie, data Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, îl are pe sfântul Ioan pe steagul orașului. Patronajul Sfântului Ioan asupra orașului de la poalele Pietricicăi este în consens cu religia majorității locuitorilor acestuia, care sunt creștini ortodocși, are un trecut istoric care poate merge până la momentul întemeierii Bisericii Sfântului Ioan în ceea ce era atunci târgușorul Pietrei“.

Ce spune Primăria?

În răspunsul Primăriei, din data de 22.12.2015, se arată că „la nivelul Primăriei Municipiului Piatra Neamț nu s-a luat decizia amplasării de statui a unor zeități preistorice pe teritoriul municipiului. De asemenea, în propunerile de buget pentru anul 2016 nu există propuneri în acest sens. Referitor la o eventuală viitoare inițiativă a municipalității privind amplasarea de statui din Cultura Cucuteni pe teritoriul municipiului sau a sprijinirii organizării unui festival cu scopul de a promova această cultură, vă aducem la cunoștință faptul că acest lucru se va face numai după consultarea specialiștilor în domeniu și aprobarea inițiativei de către Consiliul Local Piatra Neamț, ce va fi în prealabil informat și despre punctul dumneavoastră de vedere“.

Instituțiile locale și județene au obligația să consulte cetățenii

Potrivit Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, autoritățile au obligația de a consulta cetățenii înainte de a lua decizii în problemele de interes public. De aceea, toate investițiile, inițiativele sau proiectele, de orice natură sau interes, trebuie să aibă în vedere fundamentul etnic și religios și trebuie să țină seama de decizia majorității locuitorilor.

Sperăm că autoritățile nemțene vor ține cont de semnalele venite din partea societății civile și că vor supune dezbaterii publice proiectele care presupun investiții și intervenții care privesc pe toți locuitorii orașului Piatra Neamț, un oraș eminamente creștin, pe care nu ni-l dorim întors la păgânism.

Irina NASTASIU