Ora de net, prevenirea victimizării copiilor în spațiul virtual

Proiectul „Ora de net“ s-a derulat recent la școlile din Piatra Neamț cu o serie de activități propuse în cadrul parteneriatului dintre Poliția Română și Organizația „Salvați Copiii“. Această campanie, lansată din luna aprilie, se concretizează printr-o serie de activități de conștientizare, informare și consiliere în scopul creșterii gradului de siguranță a tinerilor în utilizarea internetului.

Polițiștii de prevenire din cadrul Poliției Neamț în colaborare cu specialiști din cadrul Direcției generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț au demarat seria activităților preventive propuse a fi desfășurate la nivelul unităților de învățământ din municipiul Piatra Neamț, în rândul elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale „Nicu Albu“ și a elevilor instituționalizați în complexele sociale „Elena Doamna“ și „Ion Creangă“.

Un studiu realizat de Organizația „Salvați Copiii“ relevă faptul că 46% dintre copii comunică on-line cu necunoscuți, iar jumătate dintre aceștia merg și se întâlnesc față în față cu străini. Totodată, 45% dintre copii declară că au fost afectați emoțional sau jigniți în ultimul an în spațiu virtual, 22% afirmă că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceștia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conținut explicit, iar 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să își arate părțile intime. „Plecând de la aceste triste realități și având în vedere caracteristicile psiho-sociale ale copiilor (curiozitate, naivitate, teribilism, nevoia de socializare și de afecțiune etc.), oamenii legii în colaborare cu specialiștii în asistență socială au dezbătut cu cei 80 de elevi prezenți, mai multe teme de interes privind cele mai frecvente pericole întâlnite în mediul on-line – hărțuirea în mediul online, dependența de internet, furtul de date personale și imaginea online, sexting și ademenire, conținut dăunător și ilegal, criminalitatea informatică etc, precum și principiile educaționale și psihologice pentru a preveni sau interveni în astfel de situații“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Cristina IORDACHE

Informații utile pentru toți!

Ai întâmpinat o problemă pe internet sau ai o întrebare legată de internet și folosirea tehnologiei?

Contactează-ne la ctrl_Ajutor și noi te ajutăm.

Telefon: 031-80 80 000 (Număr apelabil gratuit zilnic între orele 10.00-17.00)

E-mail:ajutor@oradenet.ro

Mesagerie Facebook: Ora de Net

Ai găsit ceva pe internet ce poate fi periculos pentru un copil sau adolescent? Raportarea la esc_Abuz este primul pas. Scrie-ne… Email: abuz@oradenet.ro.