Operatorii din industria alimentară, verificați la produsele congelate

*Aceștia sunt obligați să eticheteze carnea cu data producției și a congelării

În cazul cărnii congelate – de porc, pasăre, oaie, capră, a cărnii preparate congelate și a produselor din pescuit neprocesate congelate – operatorii din domeniul alimentar au obligația să pună la dispoziția consumatorului atât informații privind data producției, cât și informații privind data congelării.

Pentru aceasta, Direcția Sanitară Veterinară Neamț a informat agenții economici care dețin unități de tranșare, centre de reambalare, depozite frigorifice, depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, magazine alimentare, restaurante, cantine asupra obligației de a înscrie pe eticheta produsului congelat indicații cu privire la data producției și data congelării cărnii și a peștelui neprocesat congelat.

Pentru a proteja sănătatea publică, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin direcțiile veterinare a demarat, ieri, o acțiune de informare pentru conformarea operatorilor din industria alimentară, cu privire la datele obligatorii care trebuie puse la dispoziția consumatorului, în cazul comercializării produselor alimentare de origine animală congelate.

„Înscrierea pe eticheta unui produs alimentar de origine animală congelat, a indicațiilor referitoare la data producției și la data congelării reprezintă o etapă în realizarea și asigurarea trasabilității alimentelor pe întreg lanțul alimentar, esențială pentru evitarea unor potențiale riscuri pentru sănătatea publică“, au precizat reprezentanții DSVSA Neamț.

Ulterior acestei etape, DSVSA va întreprinde controale oficiale pentru verificarea operatorilor economici privind respectarea obligațiilor pe care le au privind asigurarea trasabilității produselor alimentare de origine animală congelate, prin înscrierea pe etichetă a informațiilor complete.

Geanina NICORESCU