Operaţiune de salvare la Schitul Zimbru

* Un călugăr aflat în criză cardiacă a fost dus la spital după jumătate de zi

* Autoşenilata ISU a trebuit să răzbată prin troiene până la brâu

* ”Mă ţineam bine de o bară şi strângeam la piept trusa de urgenţă”, a declarat dr. Maria Ilinca

Jumătate de zi s-au chinuit echipajele de salvare să treacă de troienele care acoperă drumul spre Schitul Zimbru, din comuna Pânceşti, să preia un călugăr în criză cardiacă şi să-l ducă la spitalul din Roman.  Autoşenilata, adusă acum două zile din Harghita, a făcut slalom prin zăpada înaltă până la brâu pentru a ajunge la schitul izolat de nămeţi, unde călugărul Dosoftei Borcea abia mai putea sufla.

„De dimineaţă am fost sesizaţi, prin serviciul 112, că un călugăr de la schitul din Pânceşti suferă de  insuficienţă cardiacă şi angină pectorală”, ne-a declarat dr. Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ. „Stareţul ne-a spus din start că nu se poate ajunge cu salvarea până la lăcaşul de cult, că troienele sunt de-un metru şi schitul e izolat de mai bine de-o o săptămână. Am apelat la ISU, care a trimis autoşenilata”.

Stareţul Ciprian Mera, de la Schitul Zimbru, este cel care a sunat la 112: „Călugărul, în vârstă de 53 de ani, stă la noi de aproape o lună de zile, fiind trimis de arhiepiscopie. Omul e tare bolnăvicios şi acum chiar ne-a fost teamă pentru viaţa lui pentru că nu mai putea respira şi nu găseam soluţii să-l coborâm până la şosea. Avem noi doi cai, dar nu ne-am fi descurcat să-l fi coborât cu o căruţă, pentru că nămeţii sunt prea mari”.

Echipajul de salvare de la Staţia de Ambulanţă Roman, pornit să preia cazul, s-a împotmolit la Vulpăşeşti. Medicul şi asistentul şi-au făcut curaj şi au plecat spre schit cu autoşenilata pompierilor, adusă în regim de urgenţă. „Nu am mai trăit niciodată asemenea experienţă; am urcat pe un deal destul de abrupt, iar în jur nu vedeam decât zăpadă, dar mă ţineam bine de o bară şi strângeam la piept trusa de urgenţă”, ne-a relatat dr. Maria Ilinca. ”Am parcurs, cred, vreo 5-6 kilometri în mai bine de o oră, iar când am ajuns la schit am găsit călugărul în stare destul de gravă. Abia mai putea respira, avea insuficienţă cardiacă şi se plângea de dureri în piept. L-am conectat la tubul de oxigen pe care-l avem cu noi, i-am administrat medicaţia de urgenţă şi abia după ce l-am stabilizat am decis că-l putem lua în autoşenilată, să-l ducem la spital. Am avut noroc de faptul că pacientul era conştient şi putea sta în şezut, pentru că altfel nu ştiu cum am fi reuşit să-l ţinem în autoşenilată. Cu siguranţă ne-a ajutat Dumnezeu. O targă oricum nu ar fi încăput. Şi aşa eram destul de mulţi în maşină: eu cu asistentul, doi pompieri şi şoferul. Am coborât cu bine dealul şi ne-am oprit la autosanitara noastră. Am plecat, apoi, cu salvarea spre spitalul din Roman, unde ne aştepta echipajul de la Urgenţe”.

Călugărul a rămas internat în secţia medicală, pentru investigaţii şi tratament. La Schitul Zimbru au mai rămas ceilalţi doi preoţi-călugări ai lăcaşului de cult, care nu au vrut în ruptul capului să plece de acolo. Au preferat să rămână izolaţi, motivând că trebuie să îngrijească de biserică şi de animale.