Onor Armatei Române!

DSC_0345

 

În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române, aniversând victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă. La data de 25 octombrie 1944, ostașii români eliberau localitățile Carei și Satu Mare din Ardealul răpit prin Dictatul de la Viena.

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în care România a înregistrat peste 800.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri și invalizi de război (dintre care circa 92.000 de militari și-au pierdut viața). Cu acest prilej, se cade să cinstim memoria eroilor români din toate timpurile, care și-au dat viața pentru libertatea și demnitatea noastră.

România își datorează existența sacrificiului suprem al miilor de ostași care și-au îndeplinit cu demnitate misiunea de apărare a țării.

Din păcate, pentru mulți dintre noi, eroismul sau patriotismul reprezintă astăzi noțiuni desuete. Câți copii mai înțeleg azi sensul jertfei pentru țară, câți dintre tinerii noștri își cunosc istoria, câți dintre noi suntem capabili de sacrificiul ostașilor români de altădată?

Istoria țării este scrisă cu sângele strămoșilor noștri și acest lucru ar trebui să reprezinte un model și un îndemn pentru generația de mâine. Până la urmă, cu toții suntem nepoții și strănepoții acestor eroi ai neamului, care își dorm somnul de veci în locuri neștiute de nimeni.

Să îi pomenim, întorcându-ne gândul către un trecut glorios, ale cărui urme se pierd, parcă, pe zi ce trece. Pentru că, doar cinstind memoria înaintașilor noștri, ne regăsim ființa națională, înțelegând și sensul trecerii noastre pe acest pământ. Ne plecăm frunțile în fața acestor bravi ostași, a celor care își dorm somnul de veci în pământul românesc  sau în alte pământuri, în oceane, fluvii, râuri și în tot locul.

 

2015 – Anul Veteranilor de Război

 

„Ziua Armatei este un moment de evocare a oștirii țării, din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre. În această zi, transmitem un pios omagiu ostașilor neamului nostru românesc, care au luptat pentru apărarea ființei noastre naționale. În decursul istoriei noastre, fenomenul militar a constituit coloana vertebrală a sistemului național de apărare, armata fiind garantul independenței și unității noastre naționale. Faptul că astăzi ni se spune «români» îl datorăm ostașilor rămași pe altarul apărării gliei străbune. Astăzi ni-i amintim pe ostașii căzuți în războiul împotriva Imperiului Otoman, între anii 1877-1878, ni-i amintim pe cei 335.000 de ostași rămași pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial, dar și pe cei peste 800.000 de ostași, căzuți în luptele celui de-al Doilea Război Mondial, pentru întregirea hotarelor țării, sfârtecate prin tratate și dictate“, sunt vorbele generalului de Brigadă în retragere Octavian Mancu, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere filiala Neamț.

În semn de prețuire pentru cei care au scris cu sângele și sacrificiul lor, cu devotament și curaj, istoria glorioasă a țării, Guvernul României a declarat anul 2015 drept „Anul Veteranilor de Război“, iar Ministerul Apărării Naționale și-a asumat organizarea unor serii de acțiuni comemorative, pe durata întregului an, în toate marile garnizoane din țară.

 

Defilare în centrul orașului
Ziua Armatei a fost marcată, duminică, în centrul orașului Piatra Neamț, prin prezența militarilor și a tehnicii lor de luptă, dar și a mai multor persoane din vârful administrației județene și locale. Printre cei care au onorat invitația militarilor s-au aflat Constantin Iacoban și Emilia Arcan, președinte și, respectiv, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, consilieri județeni, prefectul Vlad Angheluță, subprefectul Gheorghe Neculae, primarul Dragoș Chitic și consilieri locali.

Festivitatea a început cu intonarea Imnului Național al României, după care a fost săvârșit un serviciu religios. După discursurile prefectului și ale unor veterani a urmat defilarea Gărzii de Onoare cu drapelul de luptă și cu tehnica militară.

„Ziua aceasta, care generic a fost stabilită pe 25 octombrie ca fiind Ziua Armatei Române, pentru că atunci a fost eliberată ultima palmă de pământ românesc, este emblema luptei continue a poporului român pentru libertate și pentru independență. Aceste lupte s-au dus continuu, de la regi, împărați, apoi prin cele două războaie mondiale, până am reușit să ne căpătăm identitatea de neam și țară. Totodată, astăzi, această zi măreață capătă semnificații noi, căci privim la viitor de pe nouă poziție de membri ai celei mai puternice alianțe militare, NATO, și de țară membră a Uniunii Europene“, a declarat Constantin Iacoban, președinte al Consiliului Județean Neamț.

Pentru Emilia Arcan, vicepreședinte al CJ Neamț, această sărbătoare amintește de obligația morală a românilor de a respecta Armata și eroii ei. „Pentru orice român, 25 octombrie trebuie să fie un prilej de a-i comemora pe cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre ori în închisori și au scris istoria țării cu sângele lor. Acei eroi trebuie să rămână în istoria națională! Și îi felicit cu acest prilej pe toți cei care poartă haina militară, le urez să fie sănătoși și să poată servi patria cu cinste și onoare“, a spus Emilia Arcan.

Irina NASTASIU

Mihael BALINT

Foto: Mihael BALINT si Mircea ALBU