ONG-uri fantomă

asociatie 5

Jos  pălăria unora, rușine altora!

*În Neamț, nu puține sunt organizațiile non-profit care  au fost înființate pentru sprijinirea persoanelor neajutorate;

*Unele dintre acestea funcționează doar pe hârtie sau figurează pe internet, dar nici telefoanele de contact nu sunt valabile

 

 

Într-o lume tot  mai haotică, cum este cea în care ne desfășurăm activitatea zi de zi , își fac apariția tot mai des anumite asociații sau organizații umanitare, menite să ajute într-un fel sau altul semenii aflați la nevoie.

Dacă e să definim ONG-urile, aflăm că acestea sunt structuri juridice de natura privată, independente de institutiile statului, având capacitatea de a lua decizii în nume propriu și de a răspunde legal pentru consecințele aplicarii acestor decizii. Ele se pot constitui pentru un scop de interes public sau colectiv, precum și în interesul personal, nepatrimonial, al membrilor. Caracteristica de bază a acestui tip de entitate este dată de interzicerea distribuirii excedentului financiar către membri, motiv pentru care ONG-urile se mai numesc și organizații non-profit, nepatrimoniale sau fără scop lucrativ.

În județul Neamț, la fel ca în toată țara există astfel de organizații umanitare, și nu puține la număr, care își propun să salveze o viață, să facă un bine ori să ajute o persoană cu probleme. O inventariere prin sondaj a fost demersul journalistic la capătul căruia concluzia a fost că sunt și astfel de ONG-uri de toată stima dar sunt și unele dintre ele de genul “azi o vedem și nu e…”

Dacă asociații precum “Salvați copii ,” “Crucea Roșie” sau  “Asociația Nevăzătorilor, filiala Neamț”, “Sfânta Parascheva”, “Sens Civic” etc oferă frecvent date concrete în ceea ce privește activitățile pe care derulează, nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că și-au mai făcut loc pe piață și unele organizații care există doar scriptic, nu și faptic.

De exemplu, este vorba despre Asociația Pacienților Dializați din Viișoara, județul Neamț, la al cărei număr de telefon ce figura pe site ne-a răspuns personalul de la o pensiune turistică din zonă; Asociația Pacienților cu afecțiuni hepatice Neamț,  la al cărei număr de telefon a răspuns o doamnă care ne-a îndrumat la alte două numere, care ulterior erau „numere nealocate”. O altă asociație la care am avut supriza să aflăm că figurează doar în plan teoretic este și  Asociația Riana-pentru dezvoltarea vieții  și sprijin familial, de pe bulevardul Dacia din Piatra Neamț.  Aceasta se ocupă în special cu furnizarea de informatii cu privire la sindromul Down. Reporterii ziarului “Ceahlăul” au încercat să ia legătura cu asociația,  dar nici unul dintre numerele afișate pe site nu erau valabile; “număr nealocat”, ca să cităm robotul telefonic.

Contactată telefonic și un reprezentant al Fundației Umanitară Sfânta Clara din Neamț ne-a răspuns că deocamdată nu au nici un proiect în desfășurare, sunt blocați financiar și nu desfășoară nici o activitate.

Iată cum, într-o perioadă în care la fiecare colț de stradă se vorbește de criză și iar criză, există unele organizații care funcționează mai mult teoretic decât practic.

 

 

Alexandra GÎRBEA