Olimpiada Internațională de Informatică a Europei Centrale de la Piatra Neamț – excelența la ea acasă

ceoi 1 Pentru o săptămână, Piatra Neamț și Colegiul Național de Informatică din municipiul reședință de județ au fost gazdele Olimpiadei Internaționale de Informatică a Țărilor Europei Centrale (CEOI 2016), ediția a XXIII-a. Participanți au fost 52 de elevi din 12 țări, care vineri seară și-au primit premiile într-o manifestare de gală găzduită la Palatul Administrativ.

Organizatorii acestei ediții a prestigiosului concurs ce reunește excelența în domeniu sunt Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Inspectoratul Școlar Neamț, prin coordonatorii profesor Nușa Dumitriu-Lupan, președintele executiv al CEOI 2016 și inspector școlar general în MENCS, și, respectiv, profesor Florentina Ungureanu, inspector de informatică ISJ Neamț, președintele CEOI 2016, precum și inspectorul general școlar Viorel Stan, președintele comisiei de organizare.

*Parteneri și colaboratori de renume

Parteneri în organizarea acestui eveniment au fost Consiliul Județean Neamț, care a asigurat finanțarea pe partea de logistică, inclusiv premiile acordate tuturor participanților (drone), în valoare de 15.000 lei, suvenirurile oferite oaspeților și cele două excursii (în Cheile Bicazului și la Iași) pentru a da doar câteva exemple, precum și Primăria Piatra Neamț, care a sprijinit moral și financiar, în special partea de infrastructură a competiției, alături de Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, care a găzduit olimpiada.

Evenimentul de la Piatra Neamț s-a bucurat de susținerea partenerilor tradiționali: Google, Adfaber, ECDL, Microsoft, Dedeman.

De remarcat sprijinul din partea colaboratorilor acestei ediții, inspectoratele școlare din județele Botoșani, Vrancea, Mureș, Sălaj, Maramureș și Arad.

Nu în ultimul rând, un aport substanțial și-au adus Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț, Centrul de informare și Promovare Turistică Piatra Neamț, Liceul Tehnologic „Vasile Sav“ Roman, Liceul Tehnologic nr. 2 Sighișoara, Colegiul Național de Informatică ,,Matei Basarab“ Râmnicu Vâlcea, Liceul cu Program Sportiv Roman, Școala Gimnazială nr. 8 Piatra Neamț, Școala Gimnazială „Al.I. Cuza“ Roman, Liceul Tehnologic „Ion Creangă“ Pipirig, Liceul Tehnologic Adjudeni – Tămășeni, Liceul Tehnologic Nisiporești – Botești, Școala Gimnazială „Prof. Ghe. Dumitreasa“ Girov, Sindicatul Învățământului Preuniversitar Botoșani, Palatul Copiilor Piatra Neamț, Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamț, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Pângărați.

*28 de elevi au urcat pe podium

La ediția din acest an, din perioada 18-23 iulie, au participat echipajele reprezentative din 12 țări: Bulgaria, Cehia, Croația, Elveția, Georgia, Germania, Moldova, Polonia, România (țară gazdă, cu două echipaje în concurs), Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Pe podium au urcat 28 de elevi, România adjudecându-și o medalie de aur, două de argint și patru de bronz.

Cei mai buni 52 de elevi în domeniul IT din Europa Centrală au avut posibilitatea nu doar să participe la o competiție care cultivă excelența, ci și să se bucure din plin de pitorescul zonei, să stabilească prietenii durabile și să dea viață unei experiențe unice, care să-i transforme în oameni capabili de performanțe remarcabile.

Concursul propriu-zis a fost unul de o înaltă ținută academică, având la baza criterii de selecție riguroase. Probele s-au desfășurat în zilele de 21 și 23 iunie, fiecare dintre ele derulându-se pe parcursul a 5 ore.

O contribuție importantă în ceea ce privește componenta științifică și structurală a probelor au avut-o cele trei comisii de specialitate: Comisia Științifică, al cărei președinte a fost profesorul Adrian Panaete de la Colegiul Național „A.T. Laurian“ din Botoșani, Comisia Tehnică, al cărei președinte a fost profesorul Silviu Candale de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu“ din Bistrița și Comisia de Evaluare, condusă de profesorul Constantin Gălățan de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu“ din Bistrița.

Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț a fost nu doar gazda probelor de concurs, ci și „cartierul general“ al întregului eveniment. Pe parcursul zilei de 20 iulie, tinerii informaticieni au luat o pauză binemeritată de la emoțiile și agitația competiției, pentru a realiza o incursiune în universul fascinant al tradițiilor și al istoriei românești. Oaspeții au fost impresionați de frumusețea Cheilor Bicazului și de câteva dintre obiectivele culturale ale municipiului Iași, între care de o apreciere deosebită s-a bucurat Palatul Culturii.

Orice proiect durabil se sprijină pe resursele pe care le pot mobiliza cei care l-au gândit. Din fericire, într-o lume bântuită de tot felul de crize, există oameni și instituții care, investind în prezent, construiesc strategii pentru viitor. Tocmai de aceea, merită subliniată contribuția deosebită pe care au avut-o sponsorii la organizarea acestui eveniment: TCE 3 Brazi, Farmaciile Ardealul, Inter Farell, DanlinXXL, Sintrom, Klimer, RIFIL, Dorivi, Cesiro, Micul Gates, Lafarge Holcim, Servomec, Levi Impex, Unic SA, Centrul Medical Popârlan.

Delegațiile au fost cazate la Hotelul Ceahlău.

 

REZULTATE

LA OLIMPIADA DE INFORMATICĂ A EUROPEI CENTRALE

Piatra Neamț, România, 18-23 Iulie 2016

 

*Medalia de aur

Mishinev Encho, Bulgaria

Venev Hristo, Bulgaria

Radecki Mateusz, Poland

Bradač Domagoj, Croatia

Marian Darius, Romania

 

*Medalia de argint

Gáspár Attila, Hungary

Krastev Aleksandar, Bulgaria

Rochian Vlad-Mihai, Romania

Mernyei Péter, Hungary

Constantin-Buliga Ștefan, Romania

Schär Jan, Switzerland

Dietz Marian, Germany

Kwiecień Jarosław, Poland

Skhirtladze Georgy, Georgia

 

*Medalia de bronz

Kldiashvili Giorgi, Georgia

Nechita Sebastian, Romania

Željko Žiga, Slovenia

Smolárová Paulína, Slovakia

Tatomir Alex, Romania

Muntean Radu-Alexandru, Romania

Pham Juliusz, Poland

Lendvaj Vilim, Croatia

Karasek Bartłomiej, Poland

Atanasov Daniel, Bulgaria

Chiriac Andrei-Alexandru, Romania

Faroß Nicolas, Germany

Tsutskhashvili Bakuri, Georgia

Cojocaru Gabriel, Moldova

 

Cristina IORDACHE