Ofiţerul SIPI Socea, anchetat la foc mic

Bogdan Buta

* Deşi au început acum mai bine de o lună, verificările interne nu s-au încheiat încă

* “Pe mine nu mă interesează neapărat sancţionarea lui, sunt convins că a primit ordin”, a declarat Bogdan Buta, protestatarul “avertizat” să nu se ducă la Pungeşti

Ancheta internă, deschisă de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, în privinţa comisarului şef Constantin Socea de la Roman, nu s-a încheiat încă, deşi verificările au început acum mai bine de o lună. Constantin Socea a fost acasă la părinţii lui Bogdan Buta, un romaşcan stabilit temporar în Iaşi, şi l-a căutat pe tânăr, cu intenţia de a-l avertiza să nu participe la protestul organizat la Pungeşti pe 7 decembrie. Ulterior au avut o discuţie telefonică (comisarul şef a lăsat un număr de mobil la părinţii tânărului şi indicaţia de fi contactat cât mai repede posibil) , iar Bogdan Buta consideră că demersul ofiţerului a avut scopul clar de a-l intimida: “M-a deranjat să se ducă un ofiţer la uşa părinţilor mei şi să recurgă la astfel de manevre de intimidare”. Ca să demonstreze că acesta a fost scopul convorbirii, Bogdan Buta ne-a pus la dispoziţie conţinutul convorbii, pe care îl redăm întocmai.

Comisar şef Socea: Doream să avem o discuţie despre ultimele evenimente, în special despre intenţia dvs. de a vă deplasa la Pungeşti, sâmbătă 7 decembrie, dar nu ştiam că sunteţi în Iaşi.

Bogdan Buta: Nu am avut niciodată ocazia de a vorbi cu un comisar şef de poliţie, nici măcar la telefon, de aceea sunt foarte curios care este adevăratul scop al vizitei dvs.

Comisar şef Socea: Ar fi bine să nu faceţi prostii la Pungeşti! Orice manifestare în afara legii va fi sancţionată în mod drastic! Să ştiţi că nu e de glumă! Eu vă previn!

Bogdan Buta: Ştiu asta, dat tot nu înţeleg scopul vizitei dvs., cu atât mai mult cu cât nu am încălcat niciodată legea şi nu am nicio faptă în cazierul judiciar.

Comisar şef Socea: Păi da, ăsta e un lucru foarte bun, să nu existe probleme….

Bogdan Buta: Sunt fiu de ofiţer şi ştiu că în armată orice lucru se face la ordin. Îmi puteţi spune cine v-a dat ordin să mă contactaţi?

Comisar şef Socea râde, apoi spune: Nu putem vorbi despre asta!

Bogdan Buta: Îmi daţi voie să vorbesc presei despre această discuţie telefonică?

Comisar şef Socea, pe un ton supărat: Nu, ăsta ar fi un lucru rău!

 

* Ordin sau exces de zel?

 

Ceea ce îl interesează pe omul de rând este propria sa libertate. Poate cineva să-i interzică sau să-l “sfătuiască” să participe sau nu la o adunare publică, la un protest sau la un alt tip de manifestare? Intră în atribuţiile unui ofiţer SIPI o astfel de “preocupare”? Mai ales că, din câte ştim noi, muritorii de rând, SIPI culege informaţii şi apoi le pune la dispoziţia altor instituţii ale statului.

Întrebată dacă aşa stau lucrurile, Alina Enciu, purtătoare de cuvânt a DIPI a spus: “Depinde. Situaţia diferă de la caz, la caz. Informaţiile se pot obţine şi prin contact direct cu cetăţeanul, şi din alte surse”.

Problema este că ofiţerul Socea nu a bătut la uşa apartamentului lui Bogdan Buta pentru a culege informaţii, ci pentru a le “oferi”.

Pe site-ul DIPI, atribuţiile instituţiei sunt descrise succint, pe categorii, şi, oricât ne-am străduit nu am găsit punctul la care s-ar putea raporta acţiunea comisarului şef Socea.

“Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă îndeplineşte, în condiţiile legii, următoarele atribuţii principale:

1) Desfăşoară activităţi informative în vederea obţinerii şi valorificării informaţiilor necesare prevenirii şi combaterii infracţiunilor grave;

2) Identifică şi documentează informativ riscurile şi ameninţările la adresa ordinii publice – componentă a securităţii naţionale, generate de persoane ori grupuri infracţionale organizate;

3) Desfăşoară activităţi de informaţii şi protecţie internă în scopul de a identifica, preveni şi contracara ameninţările la adresa securităţii naţionale privind personalul, misiunile, patrimoniul şi informaţiile clasificate ale ministerului;

4) Implementează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne standardele legale privind protecţia informaţiilor clasificate naţionale, ale Uniunii Europene şi N.A.T.O., coordonează şi controlează modul de aplicare a acestora;

5) Asigură coordonarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului şi desfăşoară activităţi specifice în conformitate cu prevederile Protocolului general de organizare şi funcţionare a Sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului;

6) Asigură controlul informativ asupra modului de respectare a regimului juridic privind produsele militare şi produsele şi tehnologiile cu dublă utilizare, în scopul prevenirii utilizării acestora de către statele supuse embargoului internaţional, exponenţii criminalităţii organizate transnaţionale, grupările teroriste şi persoanele fizice şi juridice neautorizate;

7) Pune în aplicare actele de autorizare emise de către magistraţi, în cazurile prevăzute de lege;

8) Participă la realizarea proiectelor derulate de Comunitatea Naţionala de Informaţii, în limitele competenţei şi atribuţiilor legale”.

Nici dacă am forţa nota până la a considera că ţăranii din Pungeşti, care s-au mobilizat în felul lor pentru a-şi apăra pământul, pot fi asimilaţi cu un “grup infracţional organizat”, iar cei care li s-au alăturat au constituit o ameninţare la adresa ordinii publice, tot nu s-ar justifica acţiunea d-lui Socea.

 

* “O să bubuie într-un fel sau altul”

 

 

Pentru Bogdan Buta contează foarte puţin dacă ofiţerul SIPI va fi sancţionat în vreun fel. Mai importante sunt pentru el alte aspecte: libertatea de circulaţie şi dreptul fiecărui cetăţean de a decide unde se deplasează, când şi în ce scop, şi faptul că foarte puţine din ziarele centrale au preluat subiectul intimidării marca SIPI: “Nu pot să cred că publicaţii pe care le ştiam serioase ocupă pagini întregi cu divorţurile pseudo-vedetelor şi nu relatează nimic despre lucrurile care contează cu adevărat. Oamenii din Pungeşti nu au ieşit în stradă pentru că le-a dat cineva zahăr sau făină, ci din convingere. Asta nu înţelege dl. Ponta. Situaţia este încordată şi o să bubuie într-un fel sau altul. Şi nu doar la Pungeşti, ci şi la Frasin, în inima Bucovinei, unde deja s-a montat o sondă, şi în Buzău şi, mai ales, la Roşia Montană. Eu cred că dl. Ponta e într-un fel de beţie, dată de poziţia lui şi de faptul că se crede puternic. A ajuns să folosească angajaţii Ministerului de Interne ca pe mineri, numai că pierde din vedere faptul că oamenii ăia au început să înţeleagă că sunt folosiţi. Şi mai pierde din vedere ceva foarte important: nu va fi prim ministru pe veci! Şi nici Băsescu nu va fi pe veci preşedinte. Cât despre domnul comisar Socea, eu chiar aşa vrea să discut personal cu el şi să-l întreb cine i-a dat ordin să mă abordeze. Sunt convins că nu m-a căutat din proprie iniţiativă, dar nici nu cred că mi-ar spune adevărul. Este o situaţie explozivă, într-adevăr, dar nu din cauza oamenilor de rând, a săracilor din Pungeşti, ci a politicienilor care nu se opresc nici dacă văd că au strârnit astfel de reacţii. Ferească Dumnezeu să fie probleme din cauza vreunei sonde!”.

 

Cristina MIRCEA