Observatorii independenţi au lipsit

observatori 2 La Tarcău prezenţa la vot era de peste 20% la ora amiezii, la ambele secţii de votare amenjate în incinta şcolii de lângă Muzeul memorial Iulia Hălăucescu. Oamenii de aici îşi doresc în primul rând un preşedinte cinstit, tânăr, care să nu fie corupt şi care să facă cxeva pentru pensionari. “Să fie corect, să respecte Constituţia, să fie pentru popor, astea sunt virtuţile pe care preşedintele trebuie să le aibă”, a spus Nicolae Todireanu, 74 de ani. “Vrem să avem unde munci, vrem un preşedinte care să scoată ţara din situaţia asta, vream o schimbare”, a adăugat Ciprian Topliceanu, de 36 de ani.
Observatorii indepen-denţi au lipsit, însă reprezentanţii partidelor au spus că nu sunt motive de nemulţumire.

La 91 de ani a mers pe jos pentru a vota

Nea’ Victor are 91 de ani şi a mers ieri la vot pentru a-şi alege Preşedintele. El s-a trezit de dimineaţă, şi-a îngrijit de animale, apoi a trecut pe la biserică şi după ora 11 s-a îndreptat spre Secţia de votare. A coborât de la casa lui, din Scăricica, şi a mers pe jos mai bine de doi kilometri şi jumătate, pe drumul cel vechi de la Bisericani în jos şi a ajuns la secţia de votare amenajată în fosta şcoală din Viişoara, comuna Alexandru cel Bun. La venerabila lui vârstă, pe care a împlinit-o în luna august, Victor Cruşitu este încă un om în putere, care munceşte singur la pământ, are câteva animale în gospodărie şi este destul de sănătos. Pe drum se mai ajută de un toiag, dar atât.
“Este un bătrân care nu a ratat nici un proces electoral, vine de fiecare la vot şi merge pe jos din deal, de la Scăricica, unde locuieşte şi până aici, la secţia de votare”, spune Daniel Rugină, localnic, reprezentant al PNL în comisia electorală de la secţia de votare 152 de la Viişoara.
“Oamenii în vârstă sunt cei mai conştiincioşi. Mai sunt la noi oameni în vârstă, care toţi s-au prezentat la vot, nimeni nu a cerut urna mobilă: Toader Potop născut în 1928, adică are 86 de ani, surorile Paraschiva de 82 de ani şi Elena de 80 de ani, au venit la vot imediat ce au ieşit de la biserică, şi-au exercitat dreptul şi au plecat acasă”, mai spune Daniel Rugină. De la secţia 152 s-a solicitat urna mobilă pentru pacienţii internaţi la Sanatoriul Bisericani. Vicepreşedintele secţiei plecase cu urna mobilă în jurul prei 12,30, după cum au spus membrii din comisia electorală a secţiei şi au fost anunţaţi 95 de votanţi pe lista suplimentară. Până la ora 14,45 aici votaseră 65 de persoane pe lista suplimentară, un număr mare care a fost explicat de comisie prin aceea că o parte au fost în transit, dar o parte au fost persoane venite la rude, fiind înscrişi din Piatra Neamţ, Roman, Buzău li Harghita.
Situaţia am întâlnit-o la toate secţiile de votare vizitate ieri de la Piatra Neamţ până la Tarcău, unde oamenii în vârstă, de 70 – 90 de ani, şi-au pus straie de sărbătoare şi au mers să voteze pentru preşedinte, considerând că este un drept civic să respecte Constituţia şi să uzeze de dreptul de a alege primul om al ţării. Iar ceea ce vor de la noul preşedinte este ceea ce demonstrează ei în fiecare zi: cinste, omenie şi hărnicie.

Coadă la vot la Pângăraţi

Prezenţa la vot a fost peste tot apreciată ca fiind mai bună decât la alte alegeri, situându-se în jurul a 25 – 30% până la ora 15. Nici o solicitare pentru urna mobilă venită de la persoane nedeplasabile. “Cred că oamenii nu au ştiut că trebuie să aducă şi dovada de la medicul de familie şi nu au mai cerut urna”, considera reprezentantul PRM din comisia electorală a secţiei de votare amenajată în şcoala de la Vaduri. Aici votaseră 260 de alegători din lista permanentă care cuprinde 850 de persoane, adică aproximativ 30% cât se înregistrase la ora 14,30. La ieşirea de la vot Cristina Nistor (41 de ani) a declarat: “Am votat pentru locuri de muncă mai multe şi salarii mai mari, pentru o viaţă decentă”.
La secţia de votare 361 de la Pângăraţi era coadă. Oamenii aşteptau pe hol câte 3 – 4 în rând, să intre la vot. Oamenii participaseră la înmormântarea unui consătean, “un om tânăr, de 44 de ani, dar care a fost tare bolnav” după cum a explicat o femeie care aştepta în faţa şcolii, şi de la parastas au venit să voteze. Chiar şi un microbuz a oprit în faţa şcolii, iar poliţistul s-a îndreptat prompt spre şofer pentru a lămuri situaţia, însă s-a dovedit a fi vorba despre o familie care venea de la înmormântare şi nicidecum turism electoral.

„Am studii şi master în economie şi sunt agent de vânzări”

Aglomeraţie şi la secţia 363 de la Stejaru, unde în jurul orei 13 oamenii au traversat de la biserică la şcoală pentru a vota. Fusese o pomenire şi câţiva săteni aveau coliva în punguţe. Aici l-am întânit pe unul dintre cei mai vârstnici oameni ai locului. Nea Ţilică Moaleş, de 81 de ani, care deşi nu prea mai vede şi nu prea mai aude, a venit să voteze, mergând singur, cu spatele drept şi ghidat de baston. Cu lacrimi în ochi ne-a spus ce l-a determinat să vină să voteze: “Eu, pentru mine, nu mai vreaunimic, dar pentru copiii mei îmi doresc să vină acasă să aibă unde munci şi să-şi poată creşte şi educa copiii. Când mă gândesc că eu am cărat cu spatele cărămida pentru şcoala asta…., iar acum nepoţii mei învaţă în altă parte! Asta îmi doresc, să fie bine în ţară ca să nu mai fie familiile împrăştiate”. La această secţie printre primii care au votat a fost şi Gheorghe Crivasă, în vârstă de 90 de ani, el prezentându-se la secţie în jurul orei 8,30.
Tot aici Elena Răchitean, de 26 de ani, ne-a spus că a venit să voteze pentru ca cei ca ea, cu studii înalte, să poată profesa conform pregătirii: “Am studii şi master în economie şi sunt agent de vânzări, or nu mi se pare firesc ca una să înveţi şi alta să profesezi aşa că îmi doresc un preşedinte care să fie onest şi să facă în aşa fel
ca studiile superioare să fie recunoscute şi appreciate la adevărata lor valoare”.
Cristina Iordache