Obezitatea, o boală care afectează tot mai mulți nemțeni

*Obezitatea la copil este recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică

 

Sub sloganul „Împreună împotriva obezității“, în a treia sâmbătă a lunii mai se marchează Ziua Europeană de luptă împotriva maladiei.

În județul Neamț, la sfârșitul anului 2016 erau rămași în evidențele medicilor de familie, cu obezitate, 12.633 bolnavi, din care 6.038 în urban și 6.595 în rural. Numărul obezilor crește de la un an la altul: în 2015 erau luați în evidențe mai puțini nemțeni cu obezitate decât în 2016, respectiv 12.302 persoane.

„Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viață care pot fi preveniți, în mod special obiceiurile alimentare deficitare și sedentarismul. Adulții trebuie să fie model pentru tinerele generații în adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos. Calea spre o greutate normală nu trebuie să fie anevoioasă, ci poate fi marcată de experiențe pozitive. Se recomandă ca oamenii să viziteze medicul pentru a afla care este greutatea sănătoasă și care este modalitatea corectă de a o atinge și de a o menține“, a precizat dr. Dan Morenciu, director executiv în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

La nivel internațional, prevalența obezității a crescut de peste două ori între 1980 și 2014. În 2014, peste 1,9 miliarde de adulți peste 18 ani aveau greutate excesivă. Dintre aceștia, peste 600 de milioane erau obezi.

„Mai multe rapoarte au arătat că, în cazul în care obezitatea și supragreutatea continuă într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În unele țări, procentul ar putea ajunge la 90%“, a mai spus dr. Morenciu. Cu ocazia Zilei Europene de luptă împotriva obezității, se precizează că supragreutatea și obezitatea sunt probleme de sănătate publică și este nevoie de o strategie comună, care include promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și efectuarea unui tratament adecvat.

Obezitatea la copil este recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică, mai ales în contextul creșterii prevalenței obezității la adult atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare.

Geanina NICORESCU