Oameni cu suflet mare, nominalizaţi la categoria “Voluntariat”, în campania “Ambasadori Nemţeni”

La iniţiativa Consiliului Consultativ în domeniul Tineretului, Consiliul Judeţean organizează prima ediţie a Galei Ambasadorilor Nemţeni, în parteneriat cu alte instituții administrative, economice, culturale, un proiect prin care se urmărește identificarea celor mai valoroşi dintre nemțeni, cei mai buni în diverse domenii de activitate. Este un eveniment dedicat nemțenilor și prin realizarea lui se dorește identificarea, promovarea și recunoașterea publică a personalităților județene, care, pe parcursul ultimului an, iunie 2016 – iunie 2017, și-au dovedit excelența în domenii ce vizează viața culturală și socială, având o contribuție substanțială la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului public nemțean.
Evaluarea candidaților va avea două etape, votul electronic-like-uri pe Facebook până la data de 15 noiembrie (aceeaşi persoană putând fi votată o singură dată în 24 de ore de pe acelaşi IP) şi (40%) și părerile unui juriu avizat (60%). Din juriu fac parte Damian Pancu- conector în cadrul Consiliului Tineretului din România, Gianina Păun- Asociația Ecoturistică Dr. Gh. Iacomi, Ioana Dimișcă- reprezentant Cercetașii României, filiala Neamț.
Câştigătorii vor fi anunţaţi şi premiaţi în cadrul Galei programate pentru data de 1 decembrie 2017, la Teatrul Tineretului.
Iată care sunt nominalizările:
Tamara Ciobanu (foto1) este unul din tinerii care au crescut odată cu Centrul de Voluntariat Neamț și fără de care voluntariatul în județul Neamț nu ar fi fost la fel astăzi.
Tamara a devenit voluntar al Asociației de Sprijin Comunitar „ACS“ din 2013, când, fiind elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra-Neamț, s-a implicat în organizarea competiției Jungla Urbană, alături de alți 70 de voluntari elevi și de membrii CLT Piatra – Neamț 2013.
Ambițioasă și mereu în căutare de noi provocări, Tamara s-a implicat cu pasiune în toate marile proiecte derulate la nivel județean și național: Festivalul de Film Scurt „Filmul de Piatra“, edițiile din 2016 și 2017, „Vremea Curățeniei“ (9-11 septembrie 2016), Untold Festival (2015), Festivalul de Altceva 2016 și 2017, Jungla Urbană 2017, și a făcut parte din cele mai importante structuri reprezentative de tineret la nivel județean și local: vicepreședinte în Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național ”Petru Rareș”, supervoluntar în Consiliul Local al Tinerilor Piatra – Neamț, reprezentant al elevilor în Consiliul de Administrație al Colegiului Național ”Petru Rareș”.
În vara anului 2017, a sprijinit organizarea proiectului Școala de Vară „Civic Junior“, organizat de Asociația de Sprijin Comunitar ACS în cadrul căruia a coordonat atelierul de treasure hunt, împărtășind celor 25 de elevi din toată țara, participanți la cele 7 zile ale Școlii de Vară, din provocările și avantajele acestei metode de educație nonformală.
În prezent, Tamara Ciobanu este studentă a Facultății de Drept din Cluj Napoca, anul I și a fost deja aleasă ca reprezentantă a studenților din anul I.
Diana Liciu (foto2) este voluntar la Centrul de Voluntariat Neamț din anul 2015, fiind unul din cei 20 de consilieri CLT aleși în vara anului 2015. Elevă la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”, Diana a avut o evoluție spectaculoasă în calitate de voluntar, devenind dintr-o tânără reținută și ezitantă unul din cei mai dinamici și mai activi voluntari ai Centrului. A fost membră în echipa de organizare a Junglei Urbane 2016 și 2017, (16 aprilie 2016 și 13 mai 2017), concurs care în ultimii doi ani a înregistrat un număr record de participanți: 240 de concurenți și 100 de voluntari organizatori.
În octombrie 2016, Diana a fost unul din voluntarii care au susținut organizarea concursului de streetball Baschet pentru toți, un concurs care a depășit de mult granițele județului și la care participă echipe de tineri, băieți și fete, din Bacău, București, Vaslui și Neamț.
Diana s-a aflat în mijlocul voluntarilor organizatori ai ultimelor trei ediții din Festivalul de Altceva, din 2015, 2016 și 2017, fiind prezentă atât la Biblioteca Vie, cât și pe scenă, ca actor în piesa de teatru Forum sau ca păpușar în piesa de Teatru de umbre.
La începutul lunii aprilie 2017, Diana a făcut parte din echipa de voluntari care a prezentat standul Centrului de Voluntariat Neamț la Caravana Educaționala Universiday, desfășurată în perioada 3-4 aprilie în liceele ”Petru Rareș” și ”Calistrat Hogaș”.

Alexandru Branea (foto 3) este voluntar din toamna anului 2015, când era consilier CLT și reprezenta Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra-Neamț. Și-a dovedit tenacitatea când s-a implicat în proiectele Centrului de Voluntariat Neamț și ale Asociației de Sprijin Comunitar ”ACS”.
A coordonat cele mai recente două ediții ale concursului Jungla Urbană (16 aprilie 2016 și 13 mai 2017).
În octombrie 2016, Alexandru Branea a fost unul din voluntarii care au susținut organizarea concursului de streetball Baschet pentru toți, un concurs care a depășit de mult granițele județului și la care participă echipe de tineri, băieți și fete, din Bacău, București, Vaslui și Neamț. De asemenea, s-a implicat în organizarea Festivalului de Altceva, edițiile din 2015, 2016 și 2017. În iunie 2017, a organizat alegerile CLT din Colegiul Național ”Petru Rareș”, pentru care a mers prin clase și a explicat tinerilor din clasele a noua și a zecea ce reprezintă CLT, ce responsabilități vor avea, ce proiecte a realizat CLT până acum, planurile de viitor. Deși ambițios și dornic să reușească în tot ceea ce-și propune, Alexandru s-a dovedit un adevărat coechipier față de ceilalți consilieri CLT, lucrând alături de ei și încurajându-i.
Sebastian Cătănoiu (foto 4) este director la Administrația Parcului Natural Vânători Neamț și se implică în diverse activități, în calitate de voluntar, luptând pentru protecția naturii. A inițiat brandul Ținutul Zimbrului – un concept prin care se promovează Parcul Natural Vânători Neamț și comunele aflate pe teritoriul acestuia.
Ca rezultat al eforturilor depuse, în luna noiembrie a anului 2016 Ținutul Zimbrului a primit certificare de destinație ecoturistică din partea Autorității Naționale pentru Turism din România. A susținut aplicația la Top 100 Destinații Sustenabile la nivel mondial, astfel că acum destinația ecoturistică Ținutul Zimbrului este în top 100, fiind singura din România până la ora actuală, și singura din Europa de Est.
Sebastian Cătănoiu este membru fondator și voluntar activ în Asociația Ținutul Zimbrului. Prin intermediul acesteia a reușit să diversifice oferta de activități care pot ocupa timpul liber al localnicilor, dar în special al turiștilor. A coordonat construcția facilităților de aventură în imediata apropiere a sediului Administrației Parcului Natural Vânători Neamț, a realizat amenajarea izvorului Puturosu, situat lângă Schitul Vovidenia. A găsit o modalitate de a pune în valoare izvorul de apă sărată cu atestare documentară de peste 8000 de ani, organizând Sarea-n bucate, un eveniment adresat elevilor.
Anamaria Holotă (fot5) a devenit voluntar în cadrul Centrului de Voluntariat Neamț din anul 2014, fiind selectată între voluntarii Consiliului Local al Tinerilor Piatra – Neamț, calitate în care a sprijinit organizarea proiectelor Festivalul de Altceva 2014, Jungla Urbana 2015, iar în anul 2017 a îndeplinit funcția de asistent de proiect pentru proiectul Festivalul de Altceva, ediția a V-a.
Anamaria Holotă a fost voluntar la proiecte tradiționale precum: Festivalul de Film Scurt „Filmul de Piatra“, edițiile din 2014, 2015, 2016 și 2017, „Bits&Bats“, 2014 -2016, „Creatori de Viitor“.
În anul 2016, a fost selectată de Ministerul Tineretului și Sportului ca lucrător de tineret în cadrul TINERețea, iar în anul 2017 a fost singurul tânăr care a reprezentat România ca delegat de tineret la Consiliul Europei.
În anul 2016 a coordonat cel mai amplu proiect de ecologizare realizat în județul Neamț, „Vremea curățeniei“, în cadrul căruia 300 de voluntari au ecologizat malurile Lacului Bicaz – Izvorul Muntelui, în perioada 9 – 11 septembrie.
Performanța și implicarea constantă în domeniul voluntariat i-au fost recunoscute în cadrul celui mai mare eveniment la nivel național, Gala Națională a Voluntarilor, organizată de Federația Volum, Anamaria primind titlul de „Voluntarul anului în domeniul tineret“ doi ani la rând (2015 și 2016).
Anamaria Holotă a încheiat cei patru ani de liceu cu rezultate școlare remarcabile, ca șef de promoție la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”, promovând Bacalaureatul cu media 9,76. Acum este studentă bursieră a Facultatii de Relații Economice Internaționale.
Geanina NICORESCU