OAMENI CU CARE NE MÂNDRIM: ELENA TROTUŞ, membru corespondent al ACADEMIEI DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI SILVICE

Tina-Elena trotuş, foto sediu În adunarea generală  din această lună a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” s-a aprobat primirea în rândurile acestui distins forum,  ca membru corespondent,  a dr.ing. Elena Trotuş, directorul Staţiunii de Cercetare -Dezvoltare Agricolă Secuinei. Votul a  fost aproape unanim, 135 din totalul de 137, două voturi fiind anulate.

 Pentru acestă înaltă titulatură, dr. ing. Elena Trotuş a fost recomandată de prof. dr. dr. h. c. Constantin Vasilică, membru de onoare al ASAS, vicepreședinte al Filialei ASAS Iași şi dr. Constantin Popov, membru corespondent ASAS.

În motivarea lor, distinşii membrii ASAS au  ţinut cont de criteriile de excelenţă şi meritele de excepţie pentru care este propus  candidatul, impactul asupra domeniului propriu de activitate, reputaţia internaţională. Totodată, s-a avut în vedere şi specificul domeniului în care activează candidatul.

În plus, un membru corespondent ASAS are susţinerea totală  şi recomandarea de necontestat  primite din partea colectivului în care activează, cei care îi sunt mereu alături, o sprijină în toate demersurile sale. Tot ei sunt cei care ne-au sunat să ne dea marea veste, pe care o voiau ştiută de toată lumea. Asta şi facem!

 

ELENA TROTUŞ:

 

„Vestea am primit-o ca pe o recunoaştere a activităţii desfăşurate de-a lungul timpului în cadru Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni. Ca pe o recunoaştere a rezultatelor obţinute alături de întreg colectivul de cercetători şi specialişti din uitatea noastră, pe care îi preţuiesc şi stimez foarte mult, îi respect şi îi susţin în toată activitatea lor.

Am toată consideraţia pentru SCDA Secuieni, pentru că este unitatea în care m-am format, alături de colegii mei, locul în care mi-am desfăşurat activitatea şi am obţinut rezultate deosebite, ca o satisfacţie a muncii de cercetare. Unitate pe care am căutat să o reprezint cât mai bine la toate manifestările de popularizare  a rezultatelor cercetării ştiinţifice.”

 

 

„Îmbină în mod strălucit activitatea managerială cu cea de cercetător dedicat”

 

Iată activitatea Elenei Trotuş, aşa cum a fost meţionată în recomandarea către ASAA  a prof. dr. dr. h. c. Constantin Vasilică, membru de onoare al ASAS, vicepreședinte al Filialei ASAS Iași.  „Dr. ing. Elena Trotuş  s-a remarcat ca unul dintre cei mai înzestrați și eficienți directori de unități de cercetare din rețeaua a ASAS,  care îmbină în mod strălucit activitatea managerială cu cea de cercetător dedicat.”

După absolvirea Facultăţii de Agronomie din cadrul Institutului Agronomic „Ion Ionescu de la Brad” – Iaşi, Elena Trotuş a lucrat 2 ani în producţie, perioadă în care a dobândit competențe organizatorice, pentru ca, ulterior, să fie încadrată la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni. Aici a parcurs toate treptele ierarhiei de cercetare, în cadrul laboratorului de Protecţia plantelor, specialitatea Entomologie, obținând titlul de cercetător științific gradul I în anul 2000. Continuându-şi pregatirea profesională, a obţinut titlul de „Doctor în Agronomie” în anul 1997, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj – Napoca, disciplina Entomologie, susţinându-şi teza cu tema: “Cercetări privind structura speciilor, bioecologia şi combaterea muştelor plantelor din culturile de fasole, în condiţiile din silvostepa Moldovei”.

 

*Promovarea şi implementarea rezultatelor ştiinţifice

 

Din anul 1986, dr. ing. Elena Trotuş a lucrat în cadrul sectorului de cercetare al staţiunii,  după care Laboratorul de Protecţia plantelor şi-a extins şi diversificat tematica cu noi experienţe, aceasta fiind o necesitate pentru zonă, datorită intensificării pagubelor produse de organismele dăunătoare asupra culturilor agricole.  Datorită reducerii fondurilor destinate cercetării şi a restrângerii numărului de personal,  dr. ing. Elena Trotuş a preluat şi tematica de fitopatologie. Activitatea profesională, deosebit de laborioasă, a inclus şi participarea la toate solicitările Direcţiilor Agricole din judeţele Neamţ, Bacău şi Vaslui şi ale Oficiilor judeţene de Consultanţă din aceste judeţe.

O preocupare constantă a activităţii desfăşurate a constat în promovarea şi implementarea rezultatelor ştiinţifice, atât printre specialiştii din domeniul protecţiei plantelor din Direcţiile Fitosanitare Judeţene, dar şi către micii cultivatori şi conducătorii de ferme sau asociaţii ori exploataţii agricole mari din zona de influenţă a staţiunii. De asemenea, este de menționat și rodnica colaborare cu Facultățile de Agronomie, Biologie şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Iaşi din cadrul județului Iaşi, finalizată cu îndrumarea unui număr reprezentativ de studenți, în vederea efectuarea practicii şi a întocmirii proiectului de diplomă.

 

*Remarcabila activitate managerială

 

Împreună cu întreg colectivul de cercetători de la S.C.D.A. Secuieni a elaborat şi editat a serie de cărţi şi broşuri cu rezultate obţinute în activitatea de cercetare. Se remarcă, totodată, participarea activă la sesiunile anuale de referate organizate de I.N.C.D.A. Fundulea şi I.C.D.P.P. Bucureşti, precum şi la consfătuirile naţionale de Protecţia plantelor, unde dr.ing. Elena Trotuuş  a prezentat referate ştiinţifice de înaltă ţinută şi care au fost bine apreciate, consolidând statutul de cercetător pasionat al candidatei.

O latură deosebită a activității dr.ing. Elena Trotuş  o reprezintă remarcabila activitate managerială. În calitate de director al SCDA Secuinei, din anul 2007, împreună cu Comitetul Director şi Consiliul de Administraţie, dr.ing. Elena Trotuș a reușit soluționarea problemelor grele cu care s-a confruntat unitatea, contribuind la redresarea acesteia din punct de vedere economico – financiar, astfel încât Staţiunea a devenit acum o unitate de cercetare stabilă din punct de vedere economico-financiar.  Dr.ing. Elena Trotuş a avut o contribuţie deosebită în  clarificarea situaţiilor privind evidenta si exploatarea fondului funciar, reorganizarea internă a unităţii,  pregătirea documentaţiei privind reorganizarea unităţii, menţinerea şi întinerirea colectivului din sectorul de cercetare, îmbunătăţirea pregătirii profesionale şi specializarea personalului, creşterea capacităţii de cercetare – dezvoltare prin dotarea unităţii cu aparatură şi tehnică de laborator şi câmp şi menţinerea ei la standardele unităţilor de cercetare – dezvoltare agricolă din România, promovarea şi extensia rezultatelor cercetării ştiinţifice în agricultura zonală.

 

*Acţiuni de popularizare a rezultatelor pe culturi

 

Prin derularea a două proiecte PHARE, S.C.D.A. Secuieni a organizat cursuri de instruire profesională finalizate cu acordarea de diplome la 84 din meseriile de agricultor şi zootehnist şi 28 de diplome în meseriile de operator introducere şi validare date pe calculator. Anual au fost organizate acţiuni de popularizare a rezultatelor pe culturi: Ziua grâului, Ziua porumbului, Ziua culturilor de câmp, demonstraţii şi vizite în câmpurile experimentale, discuţii şi dezbateri pe probleme de tehnologii de cultivare a plantelor pentru condiţiile Moldovei, acţiuni de prezentări de referate cu rezultate obţinute la S.C.D.A. Secuieni.  Tot în acest context se înscrie şi organizarea AGROARENA, o manifestare de popularizare a rezultatelor privind tehnologiile de cultivare a plantelor de câmp pentru condiţiile din Centrul Moldovei, bazate pe un sistem de protecţie împotriva organismelor dăunătoare de tip Bayer, manifestare la care participă anual 300 de specialişti din întreaga zonă de est a ţării.

Pagină realizată de Tina CONDREA

Foto: Sorin PRUTEANU