O viață dedicată muzicii

elena-botez-fragmente-de-cant-si-viata-coperta-i* Cartea-album „Fragmente de cânt și viață“ de Elena Botez a apărut la Editura C.M.Imago * Lansarea acesteia va avea loc joi, 20 octombrie, la ora 17, în Sala Studio „Theodor Macarie“ a Liceului de Artă „Victor Brauner“ Piatra Neamț

După încheierea unei strălucite cariere în domeniul artei interpretative ca solistă a Teatrului de Operetă din București(primii trei ani) și ca prim-solistă a Operei de Stat din Timișoara, carieră în care a interpretat ca solistă de coloratură, alături de mari soliști, roluri importante într-o multitudine de spectacole pe scenele diferitelor teatre din țară și din străinătate, bucurându-se de stima colegilor și de aprecierile generoase ale publicului, Elena Botez s-a reîntors în orașul natal, unde, la solicitarea directorului Liceului de Artă „Victor Brauner“, din localitate, profesorul Mihăiță Albu, a început o nouă carieră, aceea de profesor, de îndrumător și de inițiere a tinerelor talente în domeniul interpretării muzicale, dobândind și de această dată, cu elevii săi, succese remarcabile la concursuri și olimpiade de specialitate.

Elena Botez s-a născut la 7 iunie1925 la PiatraNeamț, fiind al șaselea copil al lui Cleonichi(de etnie greacă)și Ștefan Dumitrescu. Ca elevă a Liceului de Fete din localitatea natală(azi Colegiul Național „Calistrat Hogaș“) a avut ca profesor de pian pe Sidonia Hogaș. A urmat Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică din București, absolvit în 1949.

Recent, a fost încredințat tiparului un text însoțit de o colecție bogată de ilustrații,cu care, prin grija Editurii C.M.Imago(director Cornel Miftode, cunoscut maestru fotograf), s-a realizat o carte-album – „Fragmente de cânt și viață“,deosebit de importantă atât prin conținutul informației, cât și prin calitățile grafice deosebite.

Textul realizat de Elena Botez, concis și redactat într-o limbă română literară fără greșeală, cu referiri la viața familiei autoarei pe o perioadă de mai bine de 100 de ani(din ultimii ani ai secolului al XIX-lea și până în primii ani ai secolului al XXI-lea) se constituie într-o veritabilă cronică a unei familii cu șase copii(patru băieți și două fete), familie a unei clase de mijloc din societatea românească de la mijlocul secolului al XX-lea, preocupată de instrucția și educația copiilor încât toți au absolvit studii superioare, realizând profesii de excepție.

Un alt merit al acestei cărți-album este că autoarea plasează viața familiei sale în contextul social și politic atât de zbuciumat și schimbător prin care a trecut fiecare membru al familiei. În sprijinul afirmațiilor din text este inclusă și o bogată iconografie care, de asemenea, ilustrează epocile străbătute. Menționăm în mod deosebit ilustrațiile realizate de cunoscutul fotograf Adolf Chevallier, cel care a lăsat posterității o întreagă zestre fotografică atât din perioada când a locuit în PiatraNeamțși a surprins imagini din viața locuitorilor de pe Valea Bistriței și Valea Bicazului, cât și, mai târziu, când a fost fotograf al Curții Regale.

Imaginilor fotografice li se adaugă în chip fericit reproduceri foto ale unor afișe și programe ce au însoțit spectacolele în care a evoluat Elena Botez, precum și unele aprecieri din presă.

Pe lângă faptul că această carte-album reprezintă un document a unor epoci prin care a trecut societatea românească este și o ilustrare a unei vieți dedicate muzicii.

Constantin TOMȘA