O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi din Neamţ

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a lansat în dezbatere publică, cu două zile înainte de sfârşitul anului 2014, Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Strategiei naţionale „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi” 2015 – 2020. Documentul vizează creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi şi participarea acestora, cu drepturi depline şi şanse egale, în societate.

De asemenea, se urmăreşte creşterea accesibilității și mobilității persoanei cu dizabilități, a accesului persoanei cu dizabilități la servicii de sănătate adaptate și la un sistem de educație incluziv, precum şi respectarea dreptului la viață în comunitate al persoanei cu dizabilități, respectiv dezinstituționalizarea serviciilor de îngrijire a acestor persoane.

În momentul de faţă, în instituțiile rezidențiale din România, peste 17.000 de adulți cu dizabilități să trăiesc într-un regim de dependență totală față de stat, izolați de comunitate și de o viață normală.

În  judeţul Neamţ, potrivit datelor oferite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, se află peste 16.000 de persoane cu handicap.

Strategia se raliază cerinţelor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, ţara noastră angajându-se să mobilizeze toate resursele necesare pentru ca nici o persoană cu dizabilităţi să nu fie exclusă, marginalizată, abuzată sau discriminată în România, iar alegerile şi aspiraţiile sale să fie respectate şi sprijinite.

Un alt obiectiv se referă la creşterea accesului persoanelor cu dizabilităţi la o gamă largă de servicii de suport care să le ajute să trăiască independent şi să se implice în mod activ în comunităţile lor.

 

Modalităţi de comunicare accesibile persoanelor cu dizabilităţi

 

De asemenea, se urmărește asigurarea accesului la toate resursele, bunurile, informaţiile şi serviciile din comunitate, în condiţii de egalitate cu ceilalţi. Strategia mai prevede şi realizarea de analize periodice privind sistemul de cercetare, producere şi distribuire a tehnologiilor de asistare, asigurarea de către autorităţile publice a unor modalităţi de comunicare şi informare accesibile persoanelor cu dizabilităţi, precum cele de interpretare mimico – gestuală, transpunerea în formate accesibile a documentelor oficiale ale autorităţilor publice, inclusiv afişajul public (scriere Braille), înregistrări audio, versiuni simplificate, scriere în caractere mari, sau pagini web accesibilizate.

Nu în ultimul rând, se urmărește asigurarea de către instituţiile de artă şi cultură a unor mijloace de prezentare accesibile persoanelor cu dizabilităţi senzoriale sau de învăţare, cum ar fi hărţi tactile și materiale audio/video.

În ceea ce priveşte capacitatea de muncă a persoanelor cu dizabilităţi, proiectul vizează o mai bună cunoaştere a situaţiei acestora, a activităţilor în care pot fi implicate aceste persoane, a condiţiilor necesare şi a programului de muncă adecvat, precum şi dezvoltarea de măsuri care să combine suportul social cu activarea, creşterea eficienţei măsurilor active de stimulare a participării pe piaţa liberă a muncii şi îmbunătăţirea participării pe piaţa muncii a grupurilor celor mai vulnerabile din populaţia cu dizabilităţi (tineri şi femei cu dizabilităţi, şomeri, persoane din mediul rural, persoane condamnate aflate în evidenţa serviciilor de probaţiune şi a celor care execută sau au executat în parte sau în întregime o pedeapsă privativă de libertate).

Documentul se află în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, până la 10 februarie 2015.

Irina NASTASIU