O şcoală din Borleşti are sistem de alarmare ca în Japonia  

cutremurLa o şcoală din Borleşti există un sistem de atenţionare în caz de cutremur sau de incendiu, similar unui concept din Japonia pentru astfel de situaţii de urgenţă. Ideea de a acţiona mai eficient şi mai rapid pentru evacuarea unei insituţii şi mai ales de a elimina citirea de pe nişte hârtii a unor instrucţiuni, care ar fi îngreunat procedura de părăsire sau adăpostire în situaţii critice, îi aparţine şefului Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Borleşti. Bogdan Barcan, şeful SVSU s-a gândit că este mult mai simplu să se anunţe printr-un mesaj audio toate instrucţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru situaţiile de incendiu sau cutremur, decât să fie citite de către cadrele didactice.

„Cu un amplificator, difuzoare, un player cu un card ce conţine mesaje preînregistrate am reuşit să asamblez un sistem de anunţare care poate fi folosit atât pentru exerciţiile de evacuare în caz de incendiu sau de cutremur, cât şi pentru situaţiile reale ale acestor evenimente neplăcute”,  a explicat coordonatorul serviciului de specialitate Barcan. Potrivit acestuia mesajele care se transmit şi care conţin paşii pe care trebuie să îi urmeze atât elevii cât şi cadrele didactice, înlocuiesc cu succes pierderea de timp, întrucât potrivit legislaţiei în vigoare toate aceste norme ar fi trebuit citite. În biroul directorului şcolii din Borleşti există acest sistem de anunţare care poate fi acţionat de către conducerea şcolii putând fi auzit prin difuzoarele amplasate pe holurile şcolii în întreaga insituţie.

„Sistemul l-am creat pentru a îmbunătăţi sistemul de informare în primul rând al copiilor, întrucât mesajul vocal care respectă legislaţia prevăzută de Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgenţă, ajunge mult mai repede şi poate fi reţinut mult mai uşor în mijlocul unor astfel de evenimente, existând chiar şi posibilitatea de diminuarea efectului de panică, creată în momentul unui incendiu sau şi mai rău al unui cutremur”, a menţionat Bogdan Barcan.  Acesta susţine că pentru realizarea sistemului de anunţare costurile au fost modice, în jur la 100 de euro, ceea ce în opinia sa ar permite achziţionarea de către orice instituţie.

Numai că pentru situaţia unui cutremur şeful SVSU Borleşti a îmbunătăţit acest sistem cu un pendul, care declaşează singur sistemul de atenţionare şi care poate”anunţa” cu 2, 3 secunde înaninte de primele vibraţii.

„Acest pendul este pe cât de simplu pe atât de eficient, el constă într-o bilă de oţel care este prinsă de un fir de cupru aurit de 4cm, fiind aşezată în plan vertical într-un vas de sticlă perfect stabil şi care declanşează sistemul de alarmare când simte vibraţii ale pământului de o intensitatea de 4Hz”, a explicat inspectorul Barcan. Testul în şcoala pilot de la Borleşti al pendului, cât şi folosirea sistemului de alarmare pentru exerciţii de evacuare în caz de cutremur sau de incendiu a fost făcut şi se pare că va putea fi extins şi la celalte şcoli din comună, dar şi în alte localităţi.

Simona VASILIU