O nouă filă în scandalul consilierilor preşedintelui

Cei patru consilierii personali ai preşedintelui Culiţă Tărâţă au acţionat Consiliul Judeţean (CJ) şi pe vicepreşedintele Emilia Arcan în judecată, atât în Contencios-Administrativ cât şi în civil, încă din data de 12 martie.

În primul dosar Mihai Hanganu, Luminiţa Vîrlan, Irina Corduneanu şi Lucian Ceobotaru cer suspendarea prin ordonanţă prezidenţială hotărârii CJ Neamţ nr. 23 din 20 februarie 2013 prin care erau desfiinţate cele patru posturi de consilieri şi cel de administrator public prin modificarea organigramei şi a statului de funcţii ale instituţiei.

În acest caz, pârâta Emilia Arcan şi grupul de consilieri USL care au iniţiat acest proiect de hotărâre şi-au angajat avocat care a depus întâmpinarea şi documentele ce dovedesc legalitatea proiectului şi respectarea paşilor legali la şedinţa din 20 februarie a executivului.

În plus, în şedinţa ordinară a CJ de vineri, 29 martie, ordinea de zi va fi suplimentată cu un proiect de hotărâre prin care se răspunde oficial cererii consilierilor preşedintelui de a se arăta legislaţia în baza căreia s-a luat decizia desfiinţării posturilor lor.

În procesul civil, reclamanţii cer anularea efectivă a hotărârii CJ nr. 23 din 20 februarie, dar şi a dispoziţiilor de încetare a activităţii, cu preavizul de 20 de zile, date de vicepreşedintele Emilia Arcan.

Pretenţiile celor patru reclamanţi sunt acelea de a fi repuşi pe funcţii, cu aceleaşi drepturi salariale, iar de la vicepreşedintele care a condus şedinţa (şi este şi iniţiator al proiectului) pretind ca daune materiale achitarea eventualilor bani din veniturile pe care le-ar fi produs în perioada în care au fost suspendaţi din activitate.

Paradoxal, preşedintele Culiţă Tărâţă afirma, ieri, într-o conferinţă de presă că cei patru consilieri personali ai săi, sunt în continuare angajaţii instituţiei, cu aceleaşi drepturi şi atribuţii, cel puţin până la soluţionarea litigiului din contencios –administrativ şi din civil. Şi cataloga iniţiativa grupului majoritar, luată în lipsa sa, drept una „unicat în lume”.

Potrivit preavizului primit, de marţi, 26 martie, consilierii şi-ar fi pierdut locurile de muncă. Dacă nu este aşa, şi ei sunt angajaţi în continuare, după cum spune preşedintele, atunci nu e clar ce bani le datorează Emilia Arcan.