O nouă cheltuială pentru transportatori cu plăcuţele

transport

Transportatorii nemţeni mai au un motiv de nemulţumire, după cele legate de drumuri, taxe şi amenzi. Montarea plăcuţelor pe care să fie menţionate dimensiunile şi masele maxim autorizate pe vehiculele deţinute este ultima cerinţă impusă firmelor care efectuează transport pe cont propriu şi operatorilor de transport. Normativul care reglementează aplicarea acestei cerinţe europene stipulează că operaţiunea urma să se încheie la 1 iunie 2013, însă nici măcar o treime din numărul vehiculelor din categoriile vizate, care este de circa 10.000 la nivelul judeţului Neamţ, nu s-a conformat. Aceasta deoarece echiparea cu plăcuţe trece şi printr-o etapă de măsurare şi verificare la Registrul Auto Român Reprezentanţa Neamţ, astfel că unitatea este iar aglomerată şi nu are cum face faţă solicitărilor suplimentare. Întrucât situaţia la nivelul ţării este aceeaşi, ba chiar cu întârzieri mai mari în multe judeţe, autorităţile au decis prelungirea cu încă şase luni a termenului de montare a plăcuţelor până la 1 ianuarie 2014.

Până la montarea plăcuţelor, transportatorii trebuie să se prezinte la sediul RAR judeţean pentru o serie de verificări şi măsurători. Vehiculele care trebuie dotate cu aceste plăcuţe sunt cele din categoriile N2, N3, M3, M3, O2 şi O4. În cazul celor cu dimensiuni standard, a celor care nu au dispozitiv de tractare, a celor care pe plăcuţa constructorului există înscrise toate masele maxime autorizate necesare, deţinătorul se prezintă la sediul RAR fără vehicule, întrucât informaţiile legate de dimensiuni şi masele maxim autorizate sunt în baza de date la care unitatea are acces. Operatorul vine la sediu doar cu o serie de documente, printre care cartea tehnică şi cartea de identitate a vehiculului, şi i se eliberează un document cu instrucţiunile privind modul, locul şi felul cum trebuie să-şi monteze plăcuţa. Între timp, RAR Neamţ transmite datele către producătorul acestor plăcuţe, care este o firmă din Arad, singura care se ocupă cu fabricarea plăcuţelor, aspect care a contribuit la întârzieri în definitivarea operaţiunii, la nivelul ţării fiind vorba de 2,5 milioane de vehicule care trebuie echipate.

Verificările care se fac la sediul RAR ţin de măsurători ale vehiculelor, având în vedere că la maşinile integrate în ansamblul de vehicule există o distanţă apreciabilă între capătul cabinei şi începutul remorcii care poate face ca la acest gen de vehicule distanţa finală să depăşească 16,5 metri în lungime. Toate informaţiile privind lungimea şi masele (inclusiv la încărcare) vor fi trecute pe plăcuţă, iar amplasarea ei se face pe faţa maşinii, într-o zonă cu componente fixe, dar care permite ca informaţiile să fie vizibile.

Costurile pe care această operaţiune de echipare cu plăcuţe le presupune sunt semnificative, în măsura în care un operator de transport are un parc auto considerabil efortul pentru dotarea maşinilor cu aceste plăcuţe este destul de mare. Tarifele ce se achită la RAR sunt de 87,40 lei de fiecare vehicul în cazul în care nu este nevoie de prezentarea vehicului, de 189 lei/vehicul când sunt aduse la unitate şi de 160,40 lei/vehicul la remorci şi semiremorci, tarife la care se adaugă şi taxa pe valoare adăugată. În afară de asta, se mai achită plăcuţele care vin de la producător prin curier, valoarea unei plăcuţe fiind de 56 de lei, fără TVA.  Prezenţa la sediul reprezentanţei RAR Neamţ pentru verificările de acest gen se face tot prin programare, la call-center cu numărul de telefon 021.9672, sau on-line pe rarom.ro.

Iniţiatorul acestui normativ privind amplasarea informaţiilor privind lungimea şi masele pe maşinile transportatorilor este Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi care a găsit, astfel, modalitatea de a-şi uşura acţiunile de control pe şosele, în afară de impunerea directivei de la Uniune Europeană.