O nouă apariţie editorială: „Athos. Însemnările netăcutelor cărări”, de Alexandru Rădescu

aparitie editorialaLa Editura Doxologia a apărut, recent, volumul semnat de jurnalistul Alexandru Rădescu, „Athos. Însemnările netăcutelor cărări”.

Lucrarea este, așa cum notează Alexandru Rădescu, un fel de volum II al „Jurnalului Athonit”, o continuare pentru cei care îşi doreau asta. Totuşi, o cu totul altă carte, care poate fi şi de sine stătătoare, fără a fi nevoie de cunoaşterea „primului volum” pentru a începe lectura. „Trebuie spus de la bun început că am îndrăznit aici şi ficţiune, nu doar jurnal, notele de călătorie şi experienţele personale fiind trecute şi printr-o accentuată literarizare, o altă cerinţă a entuziaştilor cititori”, a precizat autorul.

„O carte în care stilul adoptat incită la lectură, cu o abordare «proaspătă» şi mereu surprinzătoare (în sensul cel mai bun al lucrurilor!), fără inhibiţii de formulare, fără artificii stilistice, care trece, uşor, «graniţa» însemnărilor exclusiv(e) de tip «jurnal de călătorie», propunând un nou tip de percepţie, provocator, în aceeaşi măsură, atât pentru autor cât şi pentru cel care urmează să parcurgă pagina scrisă. În plus, o carte ce nu este gândită ca o analiză a fenomenului religios pe Muntele Athos, dar nu este nici o «repede privire» asupra acestui loc sfânt al Ortodoxiei”, remarcă, în Prefaţa cărţii, Eugenia-Daniela Răducea.

Pe cărările Muntelui Athos

Alexandru Rădescu este licențiat în Jurnalism. Timp de aproape 11 ani s-a ocupat de pagina IT&C de la „Jurnalul Naţional” şi Jurnalul.ro, perioadă în care a fost desemnat „Jurnalistul IT&C al anului” în Gala Comunic@ţii Mobile (2008) şi a obţinut premiul „Tânărul Jurnalist al anului, secţiunea IT&C” (2010), eveniment organizat de Freedom House. În 2012 face primul drum la Athos şi în anul următor îi apare volumul „Jurnal athonit. Pagini de ucenicie” (co-autor, alături de Paul Slayer Grigoriu). Din noiembrie 2014 se concentrează pe proiecte personale: blogurile www.alexradescu.ro și www.umblarici.ro, precum şi „Heritage România”, derulat prin intermediul Asociaţiei Alexandrica, ONG înfiinţat în 2013. Are în pregătire un prim volum de versuri.

Prima lansare a cărții „Athos. Însemnările netăcutelor cărări” a avut loc pe data de 25 iunie, la Librăria Bizantină din București, în timp ce vineri, 3 iulie, cartea a fost lansată la Muzeul Unirii din Iaşi, în cadrul unui eveniment organizat de Editura Doxologia, invitații având ocazia să admire și fotografii de la Muntele Athos, realizate de Irinel Cîrlănaru.

Irinel Cîrlănaru este fotograf profesionist. A terminat cursurile Școlii Populare de Arte din Piteşti, secţiile fotografie şi chitară. Licenţiat în istorie, în cadrul Universităţilor din Pitești şi Babes Bolyai din Cluj-Napoca, a colaborat ca fotograf şi grafician cu mai multe companii. Are la bază studii de specialitate în Managementul Culorii, dar şi traininguri în Fotografie şi Design, având lucrări prezentate în expoziţii de fotografie din ţară şi străinătate. Irinel Cârlănaru a realizat şi fotografiile care ilustrează primul volum scris de Alexandru Rădescu despre Muntele Athos, „Jurnal athonit. Pagini de ucenicie”o frumoasă încercare de reproducere a unei experiențe itinerante pe cărările Muntelui Athos.

Volumul „Athos. Însemnările netăcutelor cărări” costă 22 de lei şi poate fi achiziţionat de la Librăria Doxologia.

Irina NASTASIU