O nouă anchetă administrativă la Girov

03 iunie

*16 sesizări care acuză nereguli cu terenuri reprezintă baza de plecare a verificărilor care vor fi făcute de Corpul de Control de la Prefectură

Primăria Girov dar şi alte structuri administrative din această comună vor fi în viitorul foarte imediat ţinta unui nou control realizat de Corpul de Control al Prefectului de Neamţ.
De data aceasta în vizorul verificărilor ce urmează a fi efectuate se află activităţi şi subiecte legate de atribuiri de terenuri în baza legilor referitoare la restituţia proprietăţilor. Inspectorul de la Prefectură care va merge la Girov are deja în mapă 16 sesizări care au fost depuse la instituţia judeţeană în zilele ce au urmat protestului de la Piatra Neamţ la care au participat25-30 de giroveni.
Vestea noului control ajunsese deja pe uliţele de la Girov iar cei care se consideră nedreptăţiţi de modul cum cei de la Primărie şi din Comisia Locală de Fond Funciar procedaseră până acum îşi puneau mari speranţe.
Cert e că, fără a se antepronunţa dar având experienţa discuţiei de acum o lună cu protestatarii din Girov, prefectul de Neamţ, Vlad Angheluţă se întreba ieri – cât în glumă cât în serios – cât va sta „jumătate din Corpul de Control” în localitatea respectivă. “Jumătate” pentru că acest Departament este format din doar doi oameni şi, la ce semnale au venit până acum din zonă, nu e exclus ca inspectorul respective să aibă serios de treabă.
Oportunitatea acestei verificări a fost pusă prima dată pe tapet pe data de 5 mai când “un pluton” de nemulţumiţi au protestat în faţa Prefecturii Neamţ acuzând grave nereguli funciare. Oamenii au arătat cu degetul spre secretarul comunei dar şi spre primar sau viceprimarii care s-au tot perindat în ultimul timp pe respectiva funcţie. Din ce spuneau ei atunci, cele mai mari probleme de acest tip ar fi în zonele Căciuleşti, Turtureşti şi Beţeşti, unde “s-a ocupat direct doamna Roca de punerile în posesie”. Nemulţumiţii au devoalat şi o adevărată schemă de lucru, inginerie în urma căreia ar fi fost avantajaţi unii cu intenţii de dezvoltare imobiliară. Schema consta în comasarea unor terenuri altminteri împrăştiate pe diverse parcele şi “teleportarea” terenului compact din zone deficitare (cu stuf, de exemplu) spre cele atractive din punct de vedere imobiliar.
Cert e că dacă şi numai 10 la sută din ce au reclamat atunci oamenii în faţa prefectului se va dovedi fundamentat real, din punct de vedere funciar, Girovul devine o bombă cu efect întârziat. Un fel de caz „Dumbrava Roşie”, sezonul 2014. Asemănări ar fi: vecinătatea cu oraşul Piatra Neamţ, interesul imobiliar crescut, terenuri tentante la Şoseaua Naţională etc.

Poveste fără sfârşit cu anchete şi procese

În altă ordine de idei, tot în aceste zile, se derulează un nou episod dintr-un alt serial legat tot de Girov. Secretarul Adriana Roca urmează că compară, din nou, în faţa Comisiei de Disciplină de la Prefectură. Comisia (format din subprefect, secretarul judeţului şi un secretar de comună desemnat de colegii săi) va avea acum în faţă (vineri, 6 iunie) şi raportul altui control realizat la Prefectura Girov, axat exclusiv pe activitatea secretarului Roca, de la ultimele alegeri locale şi până în luna aprilie inclusiv. Acest “proces” administrative al secretarului de la Girov a pornit ca urmare a mai multor reclamaţii făcute atât de primarul Vasile Olaru cât şi de unii consilieri. În respectivele sesizări, Adriana Roca era “încondeiată” pentru faptul că din calitatea de funcţionar public s-ar fi implicat în tăioasele bătălii politice de la Girov.
Şi primarul Vasile Olaru compare în aceste zile în faţa instanţei. Chiar azi e termen la o cauză unde el are calitatea de reclamant şi este vorba de unul din procesele în care cerea anularea ordinului prin care fostul prefect George Lazăr l-a demis din funcţie.
La un moment dat se vorbea despre o întârziere destul de comentată a instanţelor în a lămuri problema de la Girov. Coincidenţă sau nu, la scurt timp după ce prefectul Vlad Angheluţă a emis alt ordin (cel de revenire a lui Olaru pe funcţie până se pronunţă instanţa), Olaru a constat că revine ideea de celeritate (rapiditate) în programarea acestor cauze. „Să fim serioşi, eu nu cred în coincidenţe. Probabil că acei care se rugau – ca să nu zic altceva – când Olaru era demis ca termenele la instanţă să fie din an în Paşti, acum bat mătănii să se judece mai repede…”, spunea ieri un consilier de la Girov trăgea şi o concluzie personal: “Nu există coincidenţe, există bătălie pentru putere şi interese”.

Daniel VINCA