O mie de angajaţi lipsesc din primăriile nemţene

* Centralizarea făcută de prefectură va ajunge la MAI şi ANFP

*”Sunt convins că vor face ceva”, afirmă prefectul Mitea

*Cea mai gravă este situaţia comunelor cu secretari în prag de pensie

Din organigrama administraţiilor publice nemţene lipsesc aproape 1000 de  angajaţi, posturile fiind vacante în unele cazuri de ani de zile, iar aproape un sfert dintre acestea sunt posturi unice, în sensul că atribuţiile de serviciu nu pot fi alocate unui alt angajat. Centralizarea realizată zilele trecute de către conducerea Prefecturii Neamţ va fi transmisă atât vicepremierului Liviu Dragnea, care are în răspundere şi administraţia publică, şi ministrului Radu Stroe de la Afaceri Interne, dar şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Din cele 3.181 de posturi din aparatul de specialitate al primarului, la nivel de județ, 916 sunt vacante şi 260 sunt posturi unice.

„Informarea aceasta va ajunge şi la MAI şi la administraţie internă, dar şi la ANFP, pentru că trebuia să le arăt care este situaţia reală”, a precizat prefectul Ilie Haralambie Mitea. „Sunt câteva primării cu o situaţie mai gravă, în special acolo unde ies seceretarii la pensie şi nu au înlocuitori. Eu sunt convins că vor să facă ceva în acest sens, o soluţie trebuie să se găsească!”

Cea mai mare primărie este cea de la Piatra Neamţ, unde figurează în organigramă peste 200 de angajaţi, la funcţii publice, 22 cu funcţii de conducere şi 103 la execuţie, iar la personal contractul, o persoană cu funcţie de conducere şi 106 la partea de execuţie.

Şi la Primăria Roman, organigrama prevede 198 de posturi, dar sunt ocupate doar 120.

În rural, primăriile cu cel mai mic număr de angajaţi sunt Pâncești, Poienari și Stănița, care au doar câte zece oameni, deși organigrama prevede în unele cazuri un număr dublu de angajaţi. Şi în comunele Bîra, Boghicea și Gâdinți primăriile au câte 11 angajați, în timp ce la Săbăoani 31 de posturi sunt vacante din totalul de 66, la Cordun se lucrează cu 24 din 51 de angajați, la Gherăești cu 15 salariați din 48, iar la Ion Creangă cu 14 angajați din 33.