O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin

Prin campania „Protejează-i aripile!“, Direcția de Sănătate Publică Neamț trage un semnal de alarmă asupra faptului că 7 din 10 femei nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor pre-canceroase sau pentru depistarea HPV. Campania a fost lansată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și constituie un amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în România. Autoritatea sanitară subliniază, cu acest prilej, că România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin, iar o dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu această maladie! În județul Neamț, numărul cazurilor a ajuns la 1.212, din care 65 au fost depistate anul trecut.

11% dintre femei nu și-au făcut analize de rutină în ultimii 10 ani

„Una din 10 femei din țara noastră nu a fost la un control medical de rutină în ultimii 10 ani, iar 35% declară că au fost mai rar de o dată la 3 ani. 11% dintre femei nu și-au făcut niciun set de analize de sânge de rutină în ultimii 10 ani. Iată ce știu românele despre cancerul de col uterin: 86% dintre românce au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază boala cu infecția persistentă cu virusul HPV. Una din 10 femei consideră falsă informația potrivit căreia cancerul de col uterin este provocat de această infecție. Doar una din 5 românce află de la medicul de familie sau de la ginecolog despre această afecțiune. Doar 23% dintre românce și-au făcut în ultimii 3 ani testul Papanicolau și 5% și-au făcut atât testul Papanicolau, cât și testul HPV-ADN“, se arată în materialul informativ emis de INSP și MSD România.

Medicii de familie au un rol principal de informare și îndrumare a populației eligibile la recoltarea produsului biologic, comunicarea rezultatului și conduita de urmat. În caz de rezultat negativ se repetă testarea la 5 ani de la data primei testări; în caz de rezultat pozitiv întocmește bilet de trimitere pentru continuarea investigațiilor.

Pentru informarea și consilierea femeilor sunt arondate Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț 83 de cabinete medicale individuale din municipiu și comunele limitrofe, plus trei centre medicale. Activitatea – gratuită – de recoltare a materialului celular cervical este asigurată de 5 medici ginecologi și un medic de la cabinetul de planning familial din cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Județean, pe lângă care s-au înscris și două centre medicale private din Piatra Neamț. Prelucrarea probelor recoltate (Papanicolau) se face la Anatomia Patologică a Spitalului Județean și la un centru medical din Piatra Neamț.

Rețeaua din Roman este alcătuită din 47 de cabinetele medicale ale medicilor de familie din municipiu și comune învecinate, care se ocupă de informare și consiliere, iar pe baza trimiterii de la doctorul de familie pacientele se pot adresa unuia dintre centrele de recoltare inclus în program. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Neamț, sunt înscrise patru cabinet medicale de specialitate, o fundație medicală și cabinetul de obstetric-ginecologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, deservit, prin rotație, de cinci medici OG. Singurul laborator de analize medicale agreat pentru prelucrarea probelor recoltate de la femei în cadrul screeningului este cel din structura Spitalului Roman.

În zona Târgu Neamț se ocupă de informare și consiliere 27 de medici de familie, iar testarea se face ca cabinetul de ginecologie al spitalului din oraș și la un cabinet medical individual. Probele se trimit la Laboratorul Spitalului Județean de urgență în vederea prelucrării.

Toate rezultatele sunt predate medicilor, aceștia urmând să informeze pacientele asupra diagnosticului. În funcție de problema depistată, pacienta este direcționată spre medicul de specialitate pentru investigații suplimentare și tratament.

Femeile peste 25 de ani, incluse în program indiferent de calitatea de asigurat

Pot fi incluse în subprogram persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeș-Papanicolau normale.

Nu sunt eligibile femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

Simptome ale cancerului de col uterin pot fi modificări semnificative ale ciclului menstrual sau sângerare vaginală; durere în momentul contactului sexual; secreție vaginală anormală, prezentă în cantitate mare și uneori amestecată cu firișoare fine de sânge.

Geanina NICORESCU