O carte și un ghid pentru imaginea municipiului Piatra Neamț

carti-constantin-bostanÎntre „cadourile“ ultimei luni a anului se află de curând și două tipărituri dedicate promovării imaginii municipiului reședință de județ. Realizate de Fundația Culturală „G.T. Kirileanu“ sub auspiciile unor mini-proiecte editoriale susținute de Primărie, cele două noutăți tipografice, ce poartă semnătura scriitorului Constantin Bostan, sunt ghidul turistic „Bine ați venit la Piatra Neamț!“ și volumul „Piatra Neamț – ctitorie medievală. Cele mai frumoase legende despre Ștefan cel Mare și Sfânt“.

„Realizat policrom, în condiții grafice deosebite, cu reprezentative imagini retro și actuale, precum și cu un bogat text trilingv (română, franceză, engleză), ghidul constituie ediția actualizată și îmbogățită a variantei sale din 2010 și oferă nu doar turiștilor din afara județului, ci și nemțenilor, multe date interesante, grupate în 5 secțiuni: «Istorie și tradiție», «Cultură și societate», «Natură și agrement», «Timp liber și hobby», «Servicii și utilități». Cele două hărți de pe copertele interioare întregesc informația destinată oaspeților, atât sub aspectul obiectivelor de interes turistic, cât și referitor la oportunitățile de agrement, sport, shopping, transport și cazare, atât în localitate cât și în zona limitrofă. La rândul său, florilegiul de legende despre voievodul-ctitor reunește în cele 64 de pagini ale sale, bogat ilustrate color de prestigiosul grafician bucureștean Vasile Olac, nu mai puțin de 16 texte, evocând fapte ale marelui domnitor, din anii copilăriei și până în pragul trecerii sale în eternitate. Firește, nu lipsesc narațiunile despre locuri precum Războieni, Cetatea Neamț și Piatra Neamț, așezare căreia Sfântul Voievod i-a luminat devenirea prin ani sub semnul unor atât de reprezentative ctitorii, precum Curtea Domnească, Turnul-clopotniță și Biserica Domnească Sf. Ioan“, ne-a spus scriitorul Constantin Bostan.

Cunoscut în calitatea sa de bibliotecar, cu patru decenii de activitate la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“, Constantin Bostan are și o activitate jurnalistică și scriitoricească remarcabilă, atât înainte, cât și după 1989. Născut la 7 noiembrie 1944, la Bodești, Neamț, a urmat Liceul „Petru Rareș“ din Piatra Neamț și Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității București (1969). A fost redactor la cotidianul „Ceahlăul“ între anii 1969-1974, după care a lucrat ca bibliotecar la Biblioteca Județeană Neamț, din 1990 fiind și director al instituției.

Între lucrările publicate se numără: „G.T. Kirileanu. Contribuții documentare“, 1970 (în colaborare cu Valentin Ciucă); „G.T. Kirileanu sau Viața ca o carte. Mărturii inedite“, 1985; „G.T. Kirileanu, «Scrieri»“, vol. I, 1989, vol. II, 1997; (ed. îngrijită, studiu introductiv, note și indici, comentarii și bibliografie de C.B.); „Ștefan cel Mare și Sfânt, istorisiri și cântece populare strânse la un loc de Simion T. Kirileanu (învățător)“, 2004; „Sub trei regi și trei dictaturi. Amintiri, jurnal și epistolar, vol. 1: 1872-1916“, 2004; „Cozla. Povestea muntelui cu ape minerale, parc, pârtie schit și telegondolă“, 2008; „Gh. T. Kirileanu. Un destin, sub semnul lui Creangă și Eminescu, la Palatul Regal“, 2010.

Irina NASTASIU