O boală ignorată și insuficient cunoscută afectează peste 10.000 de nemțeni

bpoc*Astăzi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, specialiștii îndeamnă la spirometrie persoanele care se regăsesc în descrierea simptomelor * În următorii zece ani, BPOC va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), specialiștii din România avertizează populația că această afecțiune a îmbolnăvit 210 milioane de oameni în întreaga lume și ucide până la trei milioane de oameni pe an. Potrivit studiilor de profil, în următorii zece ani, BPOC, o boală insuficient cunoscută și ignorată până de curând, va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial. Astăzi, patru români din 100 suferă de BPOC, „cancerul“ din orașele poluate. În județul Neamț, în data de 30 septembrie 2016 erau rămași în evidențele medicilor de familie 11.341 bolnavi cu BPOC, conform informațiilor oferite de dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Potrivit medicilor, BPOC este o afecțiune cronică pulmonară cu prevalență în continuă creștere, care se manifestă prin dispnee (senzația de sufocare), tuse cronică și alte probleme respiratorii. Este o afecțiune cronică caracterizată prin dispnee datorată faptului că aerul nu este expirat corespunzător din plămâni. În timp, bronhopneumopatia obstructivă cronică se agravează și poate duce la insuficiență respiratorie, afectare cardiacă și moarte. Spirometria relevă informații esențiale pentru diagnosticul, stadiul, tratamentul și monitorizarea BPOC.

Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului că tusea, senzația de sufocare, oboseală par a fi consecințe firești ale fumatului. Dar se crede că în afara fumatului, alți iritanți pulmonari (cum ar fi poluarea aerului, praful industrial, substanțe chimice volatile etc.), inhalați o perioadă lungă de timp, contribuie la dezvoltarea bronhopneumopatiei obstructive cronice.

Spirometrie gratuită în Ambulatoriul Spitalului Piatra Neamț

Testarea pentru depistarea BPOC se numește spirometrie, nu doare, durează câteva minute și măsoară cantitatea de aer inspirată și expirată de o persoană, precum și timpul necesar inspirației și expirației. Nemțenii asigurați pot beneficia de spirometrie gratuită la cabinetul de pneumologie din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț (Policlinica), cu trimitere de la medicul de familie cu specificația „spirometrie – consultație pneumologie“. Vizita la specialist trebuie programată telefonic, prin formarea numărului centralei spitalului și obținerea legăturii telefonice la cabinetul de pneumo, sau personal la Policlinică.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică nu poate fi vindecată, dar poate fi ameliorată și ținută sub control. Metoda sigură de a încetini evoluția bolii este abandonarea fumatului.Medicamentele pot reduce sau ameliora simptomele. Schimbarea modului de viată, cum ar fi exercițiile fizice, gimnastica respiratorie, ameliorează simptomele.

Geanina NICORESCU