Nu se mai poate face recuperare medicală gratuită în policlinică

Anul acesta ar mai fi şanse abia din aprilie pentru finanţarea serviciilor specifice pentru asiguraţi
Programările estimative au ajuns până la luna august!
În Ambulatoriul de Specialitate al spitalului din Piatra Neamţ au fost sistate procedurile gratuite de recuperare, medicină fizică, balneologie şi kinetoterapie. Dr. Cristina Atănăsoaie, manager interimar al unităţii, spune că deocamdată nu are filă de buget de la Casa de Sănătate pentru acest an, iar cel estimat pentru primele luni din 2018 nu permit acordarea serviciilor de recuperare în regim gratuit. În consecinţă, asiguraţii sunt obligaţi să plătească fiecare procedură, fiecare serviciu de recuperare, medicină fizică, balneologie şi kinetoterapie. Este ştiut faptul că spitalul nu ţine pacientul internat pentru o problemă acută mai mult de 7-10 zile, astfel încât, după anumite tipuri de intervenţii chirurgicale ori după diagnosticarea unor boli ale articulaţiilor sau muşchilor sunt recomandate reprize de recuperare medicală. Cine are bani, le face şi poate spera la o însănătoşire grabnică sau la menţinerea mobilităţii în parametri funcţionali. Cine nu are potenţial financiar, n-are decât să anchilozeze, să cadă psihic şi fizic. Abia atunci statul îi deschide o uşă, pe cea a spitalului, şi îi oferă servicii gratuite, dar numai în regim de urgenţă şi, deci, pe o perioadă foarte scurtă. Şi să nu creadă cineva că vorbim, aici, de oameni care vor mila cuiva. Nu, sunt persoane asigurate, care plătesc din salariu sau din pensie o cotă parte pentru Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate.
Pe site-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ sunt afişate tarifele pentru servicii medicale acordate în Laboratorul de Balneofizioterapie la cererea pacienților. Vi le prezentăm, pentru a şti ce vă aşteaptă, dacă vă număraţi printre bolnavii care au nevoie de recuperare. Consultaţia de specialitate costă 40 de lei, testarea articulară- 10 lei, infiltraţii în structure ale ţesutului moale- 25 de lei, puncţie şi infiltraţie intraarticulară- 50 de lei, o procedură cu unde scurte- 5 lei şedinţa, Solux- 5 lei, ultrasunet- 5 lei şedinţa care include o procedură. Pentru masaj segmentar trebuie achitat 10 lei, o şedinţă de kinetoterapie costă 10 lei, iar câte 5 lei costă câte o şedinţă de curenţi diadinamici, curenţi cu impulsuri rectangular sau exponenţiale.

Recuperarea medicală, responsabilă cu vindecarea

Recuperarea medicală este specialitatea medicală clinică, independentă, responsabilă de prevenirea, diagnosticarea, tratarea şi managementul reabilitării organismului după anumite suferinţe fizice. Medicii specialişti în Recuperare medicală, Medicină fizică şi Balneologie se ghidează după principiul abordării personalizate a fiecărui caz. Atât stabilirea diagnosticului, cât şi tratamentul sunt complexe şi necesită o evaluare interdisciplinară.
Terapia de recuperare se adresează pacienților cu afecțiuni reumatismale inflamatorii și degenerative; sechelele posttraumatice: fracturi, luxații, entorse, distrofii simpatice reflexe; afecțiuni neurologice; terapie sportivă, a gravidelor și lehuzelor; obezitate; afecțiuni ortopedice – după intervenții artroscopice sau de protezare.
Fizioterapia în general, potrivit specialiştilor, creşte mobilitatea articulaţiilor şi le menţine  sănătoase. Fizioterapia influenţează vindecarea leziunilor la nivelul ţesutului moale, iar prin efectul antiinflamator şi antialgic, constituie o modalitate eficientă de prevenire cât şi de combatere a inflamaţiilor posibile, sau deja apărute în urma unui traumatism, şi de asemenea, combate durerile existente. Nu trebuie uitat importantul efect asupra circulaţiei sanguine. Fizioterapia contribuie la activarea circulaţiei în întregul corp prin efectele pe care le produce.
Dr. Atănăsoaie, managerul interimar al SJU Neamţ, a precizat că s-au făcut programări în policlinică pentru servicii de recuperare gratuite începând cu luna aprilie dar numai bazându-se pe faptul că până atunci ar putea primi bugetul pe anul acesta şi ar semna contractual cu Casa de Sănătate. Chiar şi aşa, asiguraţii care au nevoie de recuperare medicală dar nu au bani să şi le facă pe bani speră în vremuri mai bune şi s-au înghesuit pe liste de aşteptare, programările ajungând până la luna august 2018!
Geanina NICORESCU