“Nu s-a inventat alt mod de a deveni deştept, decît prin citit, prin studiu … ”

 – dialog cu scriitorul Adrian ALUI GHEORGHE, director al Bibliotecii Judeţene “G. T. Kirileanu”-

 – Scriitorul care sunteţi s-a decis să devină director de bibliotecă. A fost o decizie grea? Aţi regăsit în viaţa şi activitatea bibliotecii ceea ce căutaţi, ceea ce aşteptaţi?

Nu a fost o decizie dificilă, de vreme ce toată viaţa unui scriitor e o continuă aspiraţie spre bibliotecă. Biblioteca e un orizont, e solul fertil în care se regăseşte freamătul fiecărei idei umane, de la primul gest raţional. Desigur, direcţia unei biblioteci nu a preluat-o cititorul de cărţi care sunt, ci omul care încearcă să pună în valoare cartea şi autorul, cartea şi cititorul. Pentru că valoarea unei cărţi e dată şi de cititor, el e cel care valorizează travaliul scriitorului.

 

– Vă rugăm să ne spuneţi, pentru anul acesta, pentru zilele următoare ce se mai întâmplă frumos la Biblioteca Judeţeană?

Avem proiecte, multe proiecte. Dacă ar fi şi bani pe măsura proiectelor, nu am avea emoţii. Continuăm seria de manifestări sub genericul “Antologia scriitorilor români contemporani”, cu invitaţi din categoria autorilor de primă mărime din literatura noastră. În ianuarie am avut pe Ion Mureşan şi Lucian Vasiliu, peste două zile avem la Piatra Neamţ pe Liviu Ioan Stoiciu, poetul canonic, născut cu 64 de ani în urmă aici, revenit de data aceasta sub genericul “Drumul poetului de acasă pînă acasă” şi pe criticul literar Daniel Cristea-Enache cu o conferinţă “Literatura română contemporană şi complexele ei culturale”. Încercăm să punem în valoare Fondul “G.T. Kirileanu” prin deschiderea spre public a unei “săli tezaur”. Scoatem revista de cultură “Conta”, vrem să edităm un buletin al bibliotecilor de la nivelul judeţului care să valorifice memoria culturală a fiecărei comunităţi.

 

– Care ar fi obiectivele pentru anii următori?

Toate obiectivele noastre pleacă de la premisa că biblioteca este instituţia cea mai importantă dintr-o comunitate şi ea trebuie să iradieze cultură. Cultura şi educaţia pot schimba mai multe în societatea românească, decât orice proiect de progres material. Matematica ne dă să mâncăm, literatura ne învaţă să trăim, spunea cineva. Iar românul, paradoxal, are mâncare, dar nu ştie să trăiască. Unul din obiectivele noastre pe termen lung e ca nici un elev din Piatra Neamţ şi din judeţ să nu rămână în afara bibliotecii, toată lumea să fie conştientă că “cititul cărţii este cea mai de folos zăbavă”, după cum spunea cronicarul.

 

– Cum consideraţi că ar trebui să acţioneze bibliotecarii români, directorii de biblioteci, scriitorii şi oamenii de cultură în general pentru ridicarea prestigiului bibliotecilor în societate?

Am spus-o încă de la început, de la preluarea funcţiei de director, că a fi bibliotecar nu e o meserie, ci e o misiune. Dacă toată lumea înţelege acest lucru, atunci fiecare bibliotecă îşi va atinge menirea. Din păcate, în comune mai ales, foarte mulţi primari, foarte multe consilii locale nu alocă bani mai deloc pentru achiziţia de carte, încălcând practic dreptul constituţional al cetăţeanului de a avea acces la cultură. Pretindem să avem lume educată, dar noi dirijăm banii alocaţi culturii spre podoabe de sărbători şi spre jocuri de artificii, la diverse ocazii. Cu aşa atitudine nu vom ieşi din primitivismul care face urâtă viaţa într-o comunitate.

 

– Ce viitor preziceţi Bibliotecii Judeţene “G.T Kirileanu”? Ce schimbări vor fi în cadrul instituţiei?

Biblioteca “G. T. Kirileanu” va fi, vă asigur, un spaţiu viu, în care se va întâmpla mereu ceva cultural, la un bun nivel profesionist. Schimbările din instituţie sunt şi vor fi unele de atitudine.

 

– Vă rugăm să ne spuneţi dacă se citeşte carte aşa cum aţi dori dvs. şi cum ar fi de dorit?

E limpede că numai cine citeşte, numai cine va citi va ajunge undeva, la o carieră, la o profesiune, la o meserie. Nu s-a inventat alt mod de a deveni deştept, decât prin citit, prin studiu. Nu s-a inventat vreo injecţie care să te facă deştept, cultivat. În afara lecturii şi studiului vom avea cetăţeni după măsura mediocrităţii cultivate de televiziuni, nişte analfabeţi cu pretenţii. Asemenea societate va arăta jalnic. Societatea românească nu e departe de această imagine.

 

– Un mesaj de final?…

În bibliotecă nu se întâmplă nici accidente, nici lucruri reprobabile. În bibliotecă oricare om, oricare cititor se regăseşte pe măsura caracterului şi virtuţilor sale. Curaj!

Andreea FLOREA