Nu s-a putut constitui comisia de evaluare a Spitalului Judeţean

acreditari spitale* Pentru celelalte unităţi medicale cu paturi din judeţ programate pentru acreditare în această vară s-au găsit evaluatori

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor nu a putut stabili componenţa comisiei de evaluare care va trebui să verifice condiţiile în care-şi desfăşoară activitatea Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în vederea acreditării. Potrivit Co.N.A.S., procedura de repartizare aleatorie pentru 12 spitale programate a fi evaluate în intervalul 29 iunie – 03 iulie 2015, printre care şi SJU Neamţ, a fost suspendată, zilele trecute, „din cauza epuizării sublistei asistenţilor medicali disponibili” şi va fi reluată astăzi, 10 iunie 2015. Comisiile vor fi publicate pe site-ul Co.N.A.S. vineri, 12 iunie 2015, ulterior aprobării de către Comitetul Director al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, în data de 11 iunie 2015.

Primul la evaluare, Spitalul Bisericani

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor a aprobat, până în prezent, Comisiile de evaluare pentru 26 din cele 38 de spitale din ţară, precum şi intervalele de derulare a vizitelor. Printre acestea se numără şi o parte dintre unităţile medicale cu paturi din judeţul Neamţ. Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani este primul pe listă, find programat pentru perioada 15- 19 iunie 2015. Unitatea sanitară cu 316 paturi va fi vizitat de o comisie alcătuită din patru membri, condusă de preşedintele Cătălina Ionela Ghiţă.  În perioada 29 iunie- 3 iulie 2015 va fi evaluat Spitalul Municipal de Urgenţă Roman. Având în vedere că unitatea sanitară are 686 de paturi, comisia care va vizita unitatea are în componenţă 6 membri, respectiv doi medici, un asistent medical, doi membri din alte specializări şi un preşedinte- Ivona Beatrice Potzaichin.

Printre condițiile de acreditare: drepturile pacientului și acreditarea

Pentru a primi acreditarea, spitalele trebuie să îndeplinească o serie de condiţii ce ţin de managementul operaţional al informaţiilor, al resurselor umane, mediului de îngrijire, calităţii serviciilor, pacientului, prevenirea şi gestiunea riscurilor, managementul infecţiilor nosocomiale şi nu în ultimul rând siguranţa transfuziei. Standardele de acreditare sunt împărţite pe aceste capitole, fiecare dintre ele având, în medie, 10 subcapitole. La nivelul fiecărui spital se munceşte asiduu pentru întomirea documentaţiilor şi implementarea planului strategic pentru asigurarea condiţiilor cerute pentru desfăşurarea activităţii. Trebuie evidenţiat faptul că, scriptic, „Drepturile pacientului şi comunicarea” constituie un capitol important inclus în Standardele de acreditare, cu subcapitolele Dreptul la îngrijiri medicale este asigurat nediscriminatoriu, Pacientul şi aparţinătorii sunt informaţi cu privire la condiţiile de spitalizare, Informarea pacientului se face adaptat nivelului de înţelegere, Planul de tratament şi investigaţii este bazat pe consimţământul informat al pacientului, Acordarea îngrijirilor trebuie să respecte intimitatea şi demnitatea pacientului, Dreptul pacientului privind confidenţialitatea informaţiilor şi a vieţii private este respectat, Pacienţii beneficiază de toate serviciile medicale și paramedicale necesare îngrijirii sănătăţii lor, Instituţia are prevăzut un sistem de preluare şi soluţionare a reclamaţilor şi/sau plângerilor pacienţilor , iar Politica instituţiei urmăreşte respectarea drepturilor pacientului, informarea şi educarea lui.

Psihiatria de la Roman, evaluată spre acreditare

Activitatea Spitalului de Psihiatrie “Sfântul Nicolae” a fost verificată deja de o comisie de evaluare. Membrii comisiei au asigurat conducerea că va primi acreditarea mult aşteptată. Vizita evaluatorilor a fost făcută după mai multe amânări, în perioada 20 – 22 aprilie. Membrii comisiei au verificat fiecare rotiţă din mecanismul de funcţionare al acestei unităţi medicale, de la circuitul pacienţilor, până la modul prin care se asigură creşterea indicatorilor de calitate.

Acreditarea este necesară spitalelor ca să poată încheia, pe viitor, contracte cu casele de asigurări de sănătate.

Geanina NICORESCU