Noutăți pentru cei fără venituri care trebuie să plătească la bugetul de sănătate

Nemțenii care nu sunt scutiți de plata contribuției la fondul public de sănătate, deși nu au venituri, au posibilitatea să opteze pentru modul în care achită această contribuție. „În Monitorul Oficial nr.408/30.05.2016 a fost publicată Legea nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri bugetare. Prin acest act normativ se introduce o procedură opțională în ceea ce privește plata contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri, nu sunt scutite de la plata contribuției în condițiile legii și nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane“, a declarat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administrației Finanțelor Publice Neamț.

Noul normativ prevede că persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activități independente, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiții, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din alte surse, care nu sunt în evidență cu  indemnizații de șomaj, indemnizații pentru creșterea copilului, ajutor social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, ori persoanele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse – sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară – și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.

În schimb, aceste persoane pot alege cum achită și aici legiuitorul a stabilit două variante. Lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe țară, în acest caz persoanele au obligația să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația de asigurare. Sau la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declarației de asigurare, aplicând cota individuală de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe țară.

*Când se achită contribuția la sănătate

În cazul persoanelor care optează pentru plata lunară a contribuției, scadența obligatiei este până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare celei pentru care se datorează contribuția. „În cazul în care se efectuează plata la momentul accesării serviciilor acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate, plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se efectuează la data depunerii declarației de asigurare“, precizează oficialul AFP Neamț.

Dacă persoanele vizate de această lege încep să realizeze venituri de natura celor enumerate anterior, sau se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției ori cu plata contribuției suportată din alte surse, acestea trebuie să depună la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere în vederea stopării obligațiilor de plată reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Cristina IORDACHE