Noul președinte PER Piatra Neamț anunță strategia politică: ”Din negativ iese pozitivul!”

per
*”7 la sută și chiar mai mult!” este targetul anunțat pentru alegerile europarlamentare de un lider național prezent la Piatra Neamț în timp ce sondajele îi dau pe ecologiști la… 1%

PER Piatra Neamț are un nou președinte, pe inginerul auto Ciprian Vladislav. Reîntors acasă după 10 ani de străinătate (SUA, mai precis) noul președinte al ecologiștilor pietreni e convins că va întări organizația și va scoate scoruri electorale bune pe o strategie care vizează punerea experienței sale – ”nu doar politică ci și tehnică” – în slujba partidului. Mai concret, invocând și experiența americană ”unde am lucrat mult pe probleme de poluare”, Ciprian Vladislav crede că e de datoria politicienilor să explice cetățenilor efectele diverselor experimente, prospecțiuni sau exploatări asupra mediului sau sănătății oamenilor. Și mai concret, Vladislav vizează criticarea actualilor guvernanți centrali sau locali care nu informează concret, corect și la timp populația. Atenționat că mesajul său (politic axat pe ”negativ”) vine în contradicție cu pledoarie pentru „pozitiv” (“că, de 23 de ani, așa se ajunge la putere, tot pe vot negativ”) a președintelui Consiliului Național PER, Dumitru Bădrăgan, Vladislav a arătat că are stofă de politician și a executat imediat o piruetă de mesaj: “Nu e o contradicție. Pozitivul vine și din negativ. Trebuie să cunoști negativul, să-l analizezi și să cauți soluții”.
Conferința de presă de ieri la care au participat cinci amfitrioni (loco: președintele PER Neamț, Mihai Cosma; vicele Valerică Frățilă și proapătul președinte al organizației municipal / de la centru – menționatul Bădrăgan și Cristi Manolache, vicepreședinte PER) a balansat, de fapt, între mesajele pro-active ale lui Bădrăgan și cele reactive ale lui Manolache.

Verzi și… procente

Astfel, ultimul, și-a axat mesajul pe relele făcute națiunii de către guvernanții care s-au succedat la Putere de 23 de ani și pe previziunea optimistă că, la alegerile europarlamentare unde PER merge solo, partidul va obține cel puțin 7% din opțiunile electoratului.
Ținând cont că în urmă cu nici două săptămâni, într-o altă conferință de presă, Bădrăgan anunța o speranță de vot de 5% pentru partid și că la alegerile generale din 2012 PER a obținut sub 1,50% (1,47 – Camera Deputaților, 1,42 – Senat), ar rezulta că pe acest trend în care ecologiștii cresc într-o zi cât alții în șapte, la alegerile prezidențiale (unde au anunțat că intenționează să meargă tot solo) ar cîștiga mai ceva decât USL-ul în 2012…
Dacă ar fi adevărat, înseamnă că ecologiștii au o problemă cu sociologii care, în sondajele de opinie din ultimul an, îi dau cu o intenție de vot mai mică decât marja de eroare, adică la reperul de 1%.
Dincolo de inerentele probleme de organizare (banner pus, la ordinul șefilor de la centru, dupa ce au ajuns ziariștii), PER Neamț a arătat ieri că există. Probabil că, la următoarea conferință de presă, liderii locali vor veni și cu mesaje mai clare și, de asemenea, vor avea un răspuns căerent la întrebare ”Care sunt cele 3 probleme importante pe mediu, în Neamț? Vinovați? Soluții?”. Pentru că ieri, după câteva clipe de priviri schimbate între amfitrioni, răspunsul inițial s-a referit doar la pădurile defrișate (acum 10-20 ani, când se tăia ”la ras”) și la intenția de a legifera obligativitatea celor care cîștigă licitații să reîmpădurească suprafețe similare (obligație prezentă și azi, numai că reîmpăduririle sunt făcute de Romsilva).
Apoi, la inteția de a trimite (nu s-a precizat CÂND) o scrisoare la Prefectură și la Consiliul Județean pe problemele de mediu contemporane, reclamate de cetățeni din localități din Neamț.

D. VINCA