Noul Codul fiscal aduce vești bune pentru angajați și angajatori

Cod Fiscal Bancnota* De la 1 ianuarie 2016 nu se mai impozitează tichetele cadou * Acestea, plus alte beneficii, nu vor intra în calculul contribuțiilor sociale * Tichetele oferite cadou vor putea fi deduse din cheltuielile cu salariile în limita a 5%

Se pare că legea română mai este făcută, din când în când, și în avantajul cetățeanului/contribuabilului. Da, este cât se poate de adevărat, și chiar se întâmplă în România. Nu numai că angajatorii nu vor mai fi nevoiți să plătească impozit pentru cadourile destinate angajaților, incluzând renumitele tichete de masă, dar acestea nu vor fi luate în calcul nici la plata contribuțiilor sociale. Ar fi de așteptat ca această măsură să stimuleze dărnicia angajatorilor față de angajați, având în vedere că sunt exonerați de plățile aferente cadourilor respective.

Pe lângă tichetele cadou, scapă de impozitare și celelalte daruri destinate salariatelor, dar și copiilor minori ai salariaților, oferite la fiecare sărbătoare importantă de peste an, cum sunt Paștele, Crăciunul, Ziua Copilului (1 iunie), Ziua Femeii (8 martie), nefăcând excepție nici sărbătorile similare ale altor culte religioase. Există și o condiție pe care angajatorii trebuie să o îndeplinească la acordarea acestor beneficii, și anume faptul că, pentru fiecare persoană,darurile în natură sau în bani, cumulat, nu trebuie să depășească valoarea de 150 lei.

Reglementările anterioare

În prezent, tichetele cadou sunt impozitate cu 16%, fiind incluse în categoria avantajelor în natură sau în bani. De asemenea, cadourile fac parte din categoria cheltuielilor sociale, putând fi deduse din impozitul pe profit în limita a 2% din valoarea cheltuielilor salariale. O altă noutate este că, din 2016 începând, tot de la 1 ianuarie, valoarea deductibilă va crește de la 2% la 5%, incluzând și tichetele cadou.

Că e bine sau că-i rău, avem și părerea unui specialist. „Noile modificări legislative sunt de bun augur și vin atât în avantajul angajatorului, cât și al salariatului. Sperăm ca aceste măsuri să fie definitive sau să dureze cel puțin câțiva ani, iar neimpozitatea cadourilor să încurajeze angajatorii să le ofere mai mult decât până acum“, a precizat Teodora Grigoraș, expert contabil judiciar.

Să ne bucurăm, deci, și, considerând aceasta o îmbunătățire a Codului fiscal, să năzuim că va ține mai mult ca… vestitul impozit pe bacșiș de două săptămâni!

Cristina MOROȘANU