Noua Piaţă Centrală, „conturată” deja de Primărie

hotarari piata (2)CMI Urban a trebuit să returneze terenul municipalităţii

Terenul pe care a fost construită vechea Piaţă Centrală a oraşului a revenit în patrimoniul Primăriei Piatra Neamţ, iar valoarea investiţiilor pentru construcţia unei noi pieţe se ridică la aproape 17.900.000 lei. Municipalitatea speră să găsească bani la Guvern şi la Ministerul Dezvoltării. Proiectul noii pieţe cuprinde o viziune modernă a comerţului agroalimentar.

Două hotărâri ale Consiliului Local Piatra Neamţ, legate de Piaţa Centrală, au fost dezbătute şi aprobate de consilierii municipali, întruniţi în şedinţă extraordinară, luni 18 august. Ambele prevăd paşii necesari pentru începerea construcţiei unei noi pieţe agroalimentare. Conform legii, pentru a se putea demara construcţia, parţial finanţată cu bani de la bugetul local, terenul aferent pieţei trebuia să revină în patrimoniul Primăriei Piatra Neamţ. Conform raportului de specialitate, ataşat hotărârii Consiliului Local Piatra Neamţ, mai bine de 11.000 de metri pătraţi concesionaţi CMI Urban au trebuit „returnaţi” Primăriei.

„Am renunţat la contractul de concesiune pentru că nu putem construi o piaţă nouă, cu banii Primăriei, pe un teren concesionat. Acum, terenul care fusese dat în concesiune la CMI Urban, a revenit la noi. În acest fel putem înainta documentaţia necesară şi putem obţine autorizaţiile de construire şi tot ceea ce mai trebuie pentru construcţia unei noi pieţe agroalimentare”, a explicat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.

În paralel, Consiliul Local Piatra Neamţ a aprobat memoriul tehnic general privind investiţia Construire Piaţă Centrală în municipiul Piatra Neamţ. Conform acestui memoriu tehnic, trimis şi către Guvern şi Ministerul Dezvoltării Regionale, în scopul obţinerii finanţării, valoarea totală a investiţiei propuse pentru noua Piaţă Centrală a municipiului Piatra Neamţ este de 17.899,95 mii lei.

 

Noua piaţă va avea grupuri sanitare pentru persoanele cu handicap, loc special pentru copii şi lifturi pentru marfă şi personal

 

Memoriul tehnic pentru aprobarea investiţiilor la noua Piaţă Centrală a municipiului Piatra Neamţ, aprobat de consilierii locali este de fapt proiectul în sine al viitoarei pieţe agroalimentare şi în acelaşi timp, un deviz general de lucrări. În viziunea specialiştilor de la Primărie, conform datelor din raportul de specialitate, „la parter va funcţiona zona legume – fructe, iar distribuţia funcţiunilor este făcută după specificul fiecăreia dintre acestea. Căile de acces se vor face unde înainte erau postate panourile de informare a clienţilor şi vor fi mai multe zone de vânzare: zona legume şi fructe (parţial la tarabe, parţial în spaţii închise – citrice), zona produse de panificaţie, (în spaţiile închise, dar cu posibilitate de vizitare, situate pe latura dinspre complexul « Cordial », zona flori, zona vânzare presă, zona produse apicole, zona seminţe şi cereale, zona cântare şi partea de bazine pentru spălarea fructelor şi a legumelor.

Parter zona P+1E:zona carne şi peşte – extindere pe latura nordică, zona lactate şi ouă, zona vânzări produse panificaţie, zona cântare, zona expoziţie (amenajată în hol), zona unelte agricole (amenajată în hol), punct control veterinar, cu acces şi din exterior, spaţii depozitare, grupuri sanitare separate pe sexe şi persoane cu handicap, fast food, zona pentru copii – hol. Se va repara actualul sistem de colectare a apelor rezultate din spălare – deschis, vizitabil, acoperit de un gratar metalic pentru a se preveni eventualele colmatări ale deşeurilor.La etaj  – parţialvor funcţionabirou administraţie, poziţionat astfel încât să aibă o buna vizualizare a halei, scări şi lifturi de acces pentru marfă – personal şi clienţi,zone pentru amenajarea de unităţi alimentaţie publicăşigrupuri sanitare, vestiare şi duşuri,

Finisajele propuse sunt funcţionale, simple rezistente, adecvate funcţiunilor clădirii. Pardoselile vor fi epoxidice, de trafic intens pentru o uşoară întreţinere. Tâmplăria va fi din aluminiu, de aceeaşi culoare cu învelitoarea, preferându-se maronul RAL8017. Geamurile, de tip termopan, vor contine o foaie low-e şi gaz argon la interior. Învelitoarea se propune din panouri metalice, de tip sandwich de 10 cm grosime, înlocuind-o astfel pe cea existentă, aflată într-o evidentă stare avansată de degradare. Pentru o mai bună iluminare a spaţiului interior, se va opta către soluţia montării de iluminatoare prefabricate, mobile, pe invelitoare. Pereţii exteriori şi interiori vor fi din panouri metalice tip sandwich şi pereţi cortină, cu montaj pe structura independentă metalică, compusă din profile laminate şi vopsite. Alături de tarabe (mese) – acestea vor fi metalice cu feţe din inox, neacceptându-se materialele inflamabile, se vor amplasa şi spaţii închise pentru comercializarea diferitelor produse. Produsele de panificaţie beneficiază de spaţii vizitabile, de cca. 11,60 mp fiecare, cu loc de depozitare, tejghea de vânzare, iar închiderea către hala se va realiza cu un rulou. Fiecare dintre acestea beneficiază de acces direct din exterior. Fructele – citricele, bananele, etc – nu se vor mai vinde în spatii închise, ci în haăa. Aprovizionarea lor se va face dimineaţa sau seara, direct din hală », se arată în memoriul tehnic privind reconstrucţia Pieţei Centrale din Piatra Neamţ.

Cât priveşte structura de rezistenţă, hala centrală, pentru legume şi fructe, va avea fundaţii de beton şi suprastructură din stâlpi metalici şi ferme metalice spaţiale. Zona parter plus un etaj va avea tot fundaţii de beton la care se adaugă grinzi de fundare (existente), iar suprastructura va fi din stâlpi metalici, grinzi pline şi pane metalice, existente şi parţial păstrate, fiind vorba despre partea de piaţă care încă mai este în picioare pentru că nu a fost la fel de afectată de incendiu precum hala centrală.

 

Irina ŞTEFĂNESCU