Nou, în Luncile Siretului și Bistriței

Tina-Cristelul de câmp 1 * Păsări protejate, subvenții suplimentare

* Sumele alocate: 171 și 244 euro/ha/an

Lista localităților nemțene cu statut de zonă defavorizată s-a modificat radical din acest an, schimbarea aducând cu sine foarte multe noutăți și facilități. Acum s-a decis: aveam 24 de unităţi administrativ-teritorile nemţene  incluse pe  lista zonelor defavorizate, stabilite la nivel naţional. Dintre acestea, 21 localităţi sunt situate în zona montană, iar 3  în zona colinară, din partea Romanului.

Acum, din lista localităţilor defavorizate au fost radiate comunele Pânceşti, Poienari şi Stăniţa, dar au fost incluse altele. Mai multe la număr. Din acest an, statutul de zonă defavorizată au comunele situate în Lunca Siretului,  pe distanţa pe care acest curs de apă traversează judeţul Neamţ.  Dar şi de localităţile amplasate pe Lunca Bistriţiei,  începând de la Roznov în jos, până la intrarea  în judeţul Bacău.

*Plăți suplimentare, timp de 5 ani

Noutatea pentru aceste localități e că vor fi alocate plăţi de agromediu, cu două pachete financiare diferite. ”Din acest an, fermierii din localitățile din zona Luncilor Bistriței și Siretului au  posibilitatea accesării pachetului  de agromediu. Vorbim de un management adecvat al pajiştilor din interiorul Ariilor Speciale de Protecţie Avifaunistică, de un program care vizează conservarea speciilor de păsări importante la nivel european,”  a declarat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

Ca păsări protejate  în Lunca Bistriței, avem Cristelul de câmp, iar în Lunca Siretului, Sfrâncioc cu frunte neagră  şi Vânturelul de seară. Fermierii care au baftă să le fie vizitate terenurile de aceste păsări rare, protejate la nivel european, se aleg cu niște bani în plus.

Plățile de agromediu se acordă suplimentar în cuantumuri diferitie, în funcţie de speciile de păsări protejate la nivel european. Se alocă 244 euro/ha/an pentru Cârstelul de câmp, iar 171 euro/ha/an  se dau pentru Sfrâncioc cu frunte neagră  şi Vânturelul de seară.

Fermierii ori utilizatorii de terenuri agricole, ca să beneficieze de aceste plăți,  se angajează în mod voluntar să respecte cerinţele de agromediu și climă pe o perioadă de 5 ani.

Pentru a beneficia de plățile suplimentare, fermierii din aceste zone vor trebuie să depună cerere de plată la APIA Neamț. Plăţile compensatorii acoperă integral pierderile de venituri şi costurile suplimentare estimate.

Tina CONDREA