Note culturale

*Lansarea volumului „Așa sunt eu“ de Mihai Coșerariu

La sediul Bibliotecii orășenești „Mihai Eminescu“ din Bicaz, joi 5 mai, ora 17, va avea loc lansarea volumului de poezie „Așa sunt eu. Poemele dezamăgirii și speranței“ de Mihai Coșerariu, apărut zilele acestea la Editura Crigarux din Piatra Neamț. Autorul, polițist în comuna Dămuc, Neamț, este fondatorul Asociației culturale „Eu cred“ din Tașca, cu peste 50 de elevi, care urmează cursuri de inițiere și interpretare muzicală, oferind recitaluri și spectacole. Totodată, este membru al Societății Scriitorilor din județul Neamț, aflându-se la a doua apariție editorială, după cartea lirică scoasă în urmă cu un an la aceeași editură, intitulată „Să gonești fiara din suflet“, care s-a bucurat de o bună primire din partea publicului. „Cu volumul «Așa sunt eu», MihaiCoșerariu confirmă impresia noastră de la debut,faptul că avem de a face cu un autor care vădește harul versificării, scriind cu ușurințăși plăcerea comunicării, spune pe coperta cărții criticul literar Cristian Livescu. De data aceasta e mai atent la sonoritatea muzicală a rostirii, mai divers în tematică – inspirată adesea de cotidianul cu gust amar –și mai apăsat în tușele vehemente cu care își susține enisia nostalgică. O carte despre muntenii de sub Ceahlău, despre rezistența prin poezie, despre drama românilor în lumea de azi“.

În cadrul lansării, prezentarea va fi făcută de Cristian Livescu, din partea Editurii Crigarux, și Ioan Asavei, directorul așezământului-gazdă. Autorul va oferi un recital folk.

*Expoziția de icoane pe sticlă Cecilia Hăisan

La Galeria de artă a CAR Pensionari România, Filiala Neamț, în perioada premergătoare zilelor pascale, dar și acum,poate fi vizitată expoziția de icoane pe sticlă semnată de plasticiana Cecilia Hăisan, profesoară pentru învățământul preșcolar la Grădinița „Floare de Colț“, de pe lângă Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc“ din Piatra Neamț. Cu cele peste 50 de piese expuse, autoarea surprinde plăcut nu numai prin tehnica bine deprinsă pe care o practică, dar și prin pigmentul de sensibilitate pe care îl așterneîn fiecare dintre lucrări, încercând apropieri cromatice interesante și curajoase. Canonul iconar esterespectat cu rigoare, dar Cecilia Hăisan îl însoțește, îl învăluie cu tonalități coloristice care vin să întărească sugestia alegorică a scenelor biblice. Se spune, în cazul icoanei pe sticlă, că rezistă artiștii care știu să utilizeze, în cadrul compozițional ales, de obicei la scară mică, culorile roșu și albastru, una subliniind vitalitatea, omenescul, cealaltă înaltul, transcendența, să le pună în valoare simbolistica, încercând un dialog spiritual între ele. Autoarea noastră trece cu măiestrie acest examen subtil și ne convinge că meditează asupra a ceea ce face, evitând – fapt meritoriu – artizanalul minor.

Cecilia Hăisan este absolventă a Școlii Populare de Artă din Piatra Neamț, clasa de design vestimentar a profesoarei Doina Dașchievici, cea care a îndemnat-o să-și dezvolte talentul în specia de migală a icoanei pe sticlă. Actualmente, este membră a Fondului Plastic, filiala Neamț, a Asociației Meșterilor Populari din Moldova, participantă la numeroase expoziții, între care saloane de artă naivă, Congresul European al Turismului Rural, reuniuni tematice de la Iași, Târgu Mureș, Bacău, Piatra Neamț. De asemenea, este posesoarea Premiului „Nicolae Popa“pentru creație populară autentică. Deține o zestre bogată de lucrări în colecții particulare din străinătate.

Cristian LIVESCU