Normalitate: S-a legiferat decontarea protezelor de sân pentru femeile cu mastectomie totală

* Totodată, au intrat în sfera gratuităţilor inhalatorul salin şi nebulizatorul

Printr-un ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost creat, în sfârşit, cadrul legal pentru decontarea integrală de la buget a unor dispozitive destinate recuperării unor deficienţe şi, implicit, metodologia de stabilire a preţurilor de referinţă şi a sumelor de închiriere, acolo unde este cazul.

Nemţenii trebuie să ştie că a fost inclusă în listă proteza de coapsă, modulară, cu manşon de silicon, dispozitive pentru terapia cu aerosoli- respectiv inhalator salin particule uscate de sare cu flux de aer sau oxigen şi nebulizator şi nu în ultimul rând- proteza externă de sân şi accesorii.

Marcate şi mutilate de o maladie ce loveşte din ce în ce mai mult reprezentantele sexului frumos, nemţencele au acum o nouă şansă, după ce autorităţile au pus la punct legislaţia prin care bolnavele ce au suferit o mastectomie totală, fiindu-le extirpaţi unul sau ambii sânii, pot beneficia de proteze. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt vin în sprijinul nemţencelor aflate în această situaţie şi prezintă detaliile prin care îşi pot procura protezele de sâni pentru a redeveni femei.

Cancerul de sân este prima cauză de deces în rândul femeilor din România, anual aproximativ 6.000 de persoane fiind diagnosticate cu această boală, iar peste jumătate pierd bătălia cu cumplita maladie. Pentru că tot mai multe femei rămân „schilodite” în urma acestei boli, autorităţile au reglementat cadrul legal prin care proteza externă de sân şi accesorii vor fi acordate gratuit, începând de anul viitor, celor care au suferit mastectomie totală.

Proteza externă de sân şi accesoriile (sutien) se acordă, abia de acum, pentru femei care au suferit intervenţii chirurgicale – mastectomie totală. Se pot acorda două dispozitive medicale de acelaşi tip (stânga-dreapta), după caz. Termenul de înlocuire pentru fiecare dispozitiv din cele două (stânga-dreapta) este de trei ani.

Pentru a beneficia de reconstrucţia mamară după afecţiuni oncologice, bolnava trebuie să depună un dosar la CAS Neamţ, care să conţină o cerere, dar şi documentul justificativ medical. Ca să devină eligibilă, pacienta trebuie să fie evaluată din punct de vedere oncologic şi să obţină un aviz explicit prin care medicul să recomande reconstrucţia mamară.

Subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare se derulează în 18 centre, cele mai apropiate spitale de zona noastră fiind: Spitalul de Urgenţă Bucureşti, Spitalul „Bagdasar-Arsenie” Bucureşti, Spitalul Universitar Bucureşti, Spitalul Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri „Steaua” Bucureşti, Spitalul Militar Bucureşti, Spitalul Sf. Ioan Bucureşti, Spitalul Elias Bucureşti, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti şi Spitalul de Urgenţă Craiova.