Noile fonduri europene, „undeva în luna februarie”…

*Noul PNDR: mai puţine măsuri, proceduri simplificate

 

Noile fonduri europene alocate prin Program Național pentru Dezvoltare Rurală PNDR 2014-2020 ar putea fi accesate pe ”undeva în luna februarie”… „Localizarea” în timp a  făcut-o ministrul Agriculturii, întârzierea fiind motivată prin faptul că nu s-au finalizat discuțiile cu Comisia Europeană.  Încă  se poartă negocieri privind procentul de cofinanțare care va trebui să fie suportat de fermierii români și despre care oficialul român spune că ar trebui să fie mai mic pentru producătorii integrați și care se asociază. Au fost clarificate anumite lucruri, cele mai bine explicate fiind acceptate.

Cât despre deschiderea primeleorsesiuni de depunere de proiecte pe măsurile din noul program, mai întâi e nevoie de elaborarea ghidurilor care vor sta în consultare publică o anumită perioadă.

 

*Priorităţi: modernizarea fermelor, procesare și infrastructură

Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 va fi structurat pe  mai puţine măsuri, iar procedurile vor fi mult simplificate față de cele incluse în actualul program. Sunt două noutăţi majore. Prima e că  numărul de măsuri va fi redus de la 24 la doar 13, iar a doua este legată de simplificarea procedurilor și existența prețurilor de referință pentru achizițiile făcute de autoritățile locale sau de societățile comerciale. Nu mai este nevoie de liciitaţii pentru achiziţiile publice, cele care generau atâtea şi atâtea probleme!

Cea mai importantă măsură din noul PNDR vizează investițiile în active fizice și are prevăzută o sumă de 1,932 miliarde de euro.  Cu trei submăsuri: modernizarea fermelor, procesare și infrastructură. Cea mai mare sumă – 1,025 miliarde euro — fiind orientată către modernizarea fermelor. “Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” are prevăzută o sumă de 1,032 miliarde de euro în noul PNDR, circa 619 milioane de euro vor merge către “Instalarea tinerilor fermieri” și 412,8 milioane euro pentru “Start up și dezvoltarea de microîntreprinderi”. O altă măsură din noul PNDR vizează “Serviciile de bază și reînnoirea satelor din zonele rurale” cu fonduri de un miliard de euro, iar agricultura ecologică va beneficia de peste 200 de milioane de euro în următorii șapte ani. O altă măsură importantă este cea legată de “Gestionarea riscurilor”, care are alocată o sumă de 397,8 milioane de euro.

 

*Tinerilor fermieri, alocări duble

Prin comparaţie, o alocare substanțială va fi destinată tinerilor fermieri în următorii șapte ani. Dacă în perioada 2007—2013 am foat alocaţi  269 milioane de euro, acum, aceasta va crește la 619 milioane de euro. Mai mult decât dublu! Râmâne de văzut cât se va da pentru instalarea tânului fermier la şefia unei exploataţii agricole. Până acum, suma era de 40.000 euro fonduri europene integral nerambursabile. În viitorul program,  cel mai probabil e ca suma să fie cuprinsă între 50.000 și 60.000 de euro.

PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală pentru perioada 2014 — 2020 este de 8,015 miliarde de euro pe acest program.

Tina CONDREA