Noile cărţi de identitate sunt valabile doar cinci ani

* În tot judeţul sunt 21.000 de restanţieri acum,  cei mai mulţi în zona Roman

 Aproape 21.000 de nemţeni nu au acte de identitate valabile. Numai în zona Romanului sunt înregistraţi în baza de date a Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Populaţiei Neamţ peste 7.800 de restanţieri, având în vedere că cei mai mulţi nemţeni plecaţi peste hotare sunt din această zonă. „Este vorba şi de dezinteres, în condiţiile în care trimitem înştiinţări fiecărui cetăţean, nu se poate pune problema că oamenii nu ştiu că le expiră documentele”, declară Dumitriţa Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Populaţiei Neamţ. „Este adevărat că şi latura financiară poate fi o explicaţie a numărului mare de restanţieri, pentru multe familii suma de 12 lei, cât înseamnă cheltuielile pentru eliberarea unei cărţi de identitate, poate fi un efort pe care nu şi-l permit. Dar, să nu pierdem din vedere nici faptul că legea prevede sancţiuni în cazul întârzierii la preschimbarea acestui document şi amenzile sunt destul de mari, suficient cât să facă pentru fiecare o prioritate din a se prezenta la ghişee”.

Din zona Romanului este un bărbat care până la vârsta de 36 de ani a trăit fără să aibă propriul act de identitate. Când era mic a ajuns în grija statului, după ce părinţii lui au murit. Până la vârsta majoratului, a crescut în diverse orfelinate din ţară, apoi a muncit mai mult în Bucureşti şi acum a ajuns înapoi acasă, la Roman. Poate că ar fi trăit mai departe, nestingherit, fără cartea de identitate, însă a dat peste nişte rude şi a decis că-i vremea să se aşeze şi el undeva. Dar pentru asta a aflat că îi trebuie un document de identitate şi prin urmare s-a adresat serviciului local. Poate că nu întâmplător, la Roman este în plină desfăşurare o campanie de conştientizare în rândul cetăţenilor a obligaţiilor şi drepturilor referitoare la deţinerea actului de identitate. „Campania se adresează celor care au actul de identitate expirat sau urmează să expire în următoarele șase luni, au împlinit 14 ani și nu au act de identitate, au actul pierdut, furat sau deteriorat, și-au schimbat domiciliul sau au alt număr la casă, și-au schimbat numele sau au buletine de identitate tip vechi și vor carte de identitate”, spune primarul Laurenţiu Leoreanu. Situaţia din zona Roman nu este singulară, restanţieri sunt şi în zona Piatra Neamţ ( 6.500), la care se adaugă cei 3.200 din zona Târgu Neamţ, peste 2.300 din zona Roznov, peste 900 din zona Bicaz şi 87 de restanţieri din comuna Români. Legislaţia prevede şi sancţiuni, amenzile fiind cuprinse între 40 şi 80 de lei, faţă de 12 lei costul unei cărţi de identitate.

Din iulie s-ar putea să fie introduse cărţile electronice de identitate. Implementarea acestui tip de document a fost amânată de mai multe ori până acum. Aceste acte vor avea, pe lângă informaţiile obişnuite, şi prenumele părinţilor titularului, certificate digitale şi datele biometrice ale titularului. Acestea constau în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete. Autorităţile spun că scopul emiterii cărţilor de identitate cu cip este acela de a crea nişte documente sigure, care să nu poată să fie falsificate. Cărţile electronice de identitate nu vor fi obligatorii şi cine va dori va putea opta pentru formatul normal.

” Normele prevăd ca preschimbarea documentelor să se facă în decurs de trei ani de la punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate, iar acest lucru se stabileşte prin hotărâre de guvern”, mai spune purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei Neamţ.

Noua carte electronică de identitate va avea o valabilitate de 4 ani în cazul persoanelor cu vârsta între 14 şi 18 ani, şi de 5 ani pentru persoanele care au peste 18 ani împliniţi, spre deosebire de actualele documente care au valabilitate 10 ani.