Noile carduri de masă incită spiritele

carduri de masa

*”Încă o măsură care ajută supermarketurile și lasă magazinele mici fără clienți” – spun micii comercianți senatorul de Neamţ Ioan Chelaru printre iniţiatorii proiectului

 Propunerea legislativă privind introducerea tichetelor de masă în format electronic a fost adoptată de Camera Deputaţilor, marţi 15 octombrie 2013. Senatorul social-democrat Ioan Chelaru, alături de alţi deputaţi, a fost iniţiatorul acestui proiect legislativ.

Potrivit proiectului, tichetele de masă emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere în numerar, ci pot fi  folosite numai pentru cumpărarea produselor alimentare, fără tutun sau alcool.

„Cumpărătorul va plăti exact valoarea din magazin. Spre exemplu, dacă valoarea tichetului de masă este de 10 lei, iar el cumără de 7 lei, înainte i se ofereau alte produse pentru a ajunge la valoarea de 10 lei. Cu tichetul în format electronic diferenţa de bani rămâne pe card”, a explicat unul dintre iniţiatori.

„Mecanismul utilizat pentru sistemul de tichete de masă ar trebui să rămână neschimbat, pentru că în timp s-ar putea ajunge la dispariţia sistemului de tichete de masă şi transformarea lor în instrumente de plată”, consideră un cumpărător nemţean. Salariaţilor le este teamă ca prin acest nou sistem tichetele de masă să nu fie transformate în salariu, ceea ce ar duce la dispariţia beneficiilor suplimentare pentru angajaţi.

Tocmai pentru a nu veni nici în contradicţie cu legislaţia europeană şi cea naţională în domeniu actualii legiuitori vor stipula în mod expres că „tichetele de masă nu sunt și nici vor fi folosite ca instrument de plată în acest sistem”.

 Sindicaliştii nemţeni consideră că „trebuie garantat dreptul fiecărui angajat de a alege în mod liber forma în care doreşte să primească tichete de masă pe suport de hârtie sau pe card, după nevoile practice”.

Legea permite un termen de trei luni până la intrarea în vigoare a tichetelor de masă electronice, cei care doresc putând opta şi pentru tichete în format de hârtie.

 Senatorul social-democrat Ioan Chelaru a menţionat că: „magazinele vor trebui să fie dotate cu POS-uri speciale pentru tichetele de masă electronice”.

Un aspect sensibil l-a adus în discuţie un comerciant de la o unitate alimentară pietreană: ” Ar trebui să se evite discriminarea între oamenii care trăiesc în orașe şi care găsesc magazine alimentare mult mai bine echipate cu terminale de card şi cei de la țară unde la magazine nu sunt astfel de cititoare”.

Acest impediment se poate aplana „prin instituirea unei reţele închise de magazine alimentare, formată prin contracte speciale pe care agenţii economici ar trebui să le semneze ca să poată intra în sistem”, explică iniţiatorii proiectului.

Sistemul tichetelor de masă s-a dovedit a fi un instrument foarte bun de combatere a muncii la negru și a economiei subterane, în toate țările în care a fost pus în aplicare, nu numai în România. Mecanismul utilizat în România este același cu cel folosit în mai mult de 40 de țări din lume, cu impact pozitiv dovedit.

În România, implementarea sistemului tichetelor de masă a început acum 15 ani, ca un instrument în folosul angajaților pentru servirea mesei de prânz şi menţinerea performanţei la locul de muncă şi ar trebui să rămână neschimbat pentru a continua să ofere un sprijin real angajaților.

Mihaela Racovanu