Noi tarife la examinări medico-legale

morga tarife*Prețul pentru examinarea persoanelor și constatarea leziunilor traumatice se majorează la 53 de lei *Costul autopsiei crește, de la 302 lei, la 424 de lei

Nemțenii trebuie să știe că Ministerul Sănătății se pregătește să majoreze tarifele prestațiilor medico-legale, „având în vedere evoluția prețurilor de consum din 2006 – data ultimei actualizări și până acum, precum și solicitarea institutelor de specialitate“.

Proiectul de Hotărâre supus dezbaterii publice până ieri prevede majorări cu aproximativ 50% a prețurilor practicate, în ultimii 10 ani, de Serviciul Județean de Medicină Legală Neamț, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Omul de rând percepe actualizarea ca pe o scumpire destul de costisitoare, fie ea și cu „doar“ 15 lei, cum este cazul celui mai solicitat serviciu medico-legal, de examinare și constatare a leziunilor traumatice. De la tariful vechi de 38 de lei se va ajunge la taxarea cu 53 de lei.

În ceea ce privește autopsia medico-legală, trebuie subliniat că tariful se va majora de la 302 lei la 424 lei. Pentru transportul cadavrelor la morgă se va percepe un tarif de 104 lei, tariful vechi fiind de 74 de lei. Pentru păstrarea cadavrelor în camera frigorifică de la morgă se va percepe un tarif de 53 de lei pe 24 de ore, față de 38 de lei – tariful vechi. Deplasarea la fața locului a echipei medico-legale și cercetarea și examinarea medico-legală a cadavrelor din teren se va face pentru 201 lei pe caz, față de 143 lei – tariful actual. În astfel de cazuri, plata se realizează de Poliție sau alte organe de cercetare.

În ultimii ani au fost, frecvent, probleme cu decontarea din partea Poliției, ajungându-se chiar la situații în care Serviciul de Medicină Legală Neamț amenința că nu va mai efectua deplasări în teren – în cazuri de morți suspecte – până la achitarea sumelor restante.

Nemțenii trebuie să știe că, potrivit propunerii legislative care va deveni, în curând, literă de lege, îmbălsămarea cadavrelor la morgă va fi tarifată la 107 lei, față de 76 de lei – costul din prezent, iar pentru îmbălsămarea acasă se va percepe un tarif de 309 lei, cu 89 de lei mai mult față de cel actual.

Conform legii, activitatea de medicină legală constă în efectuarea de expertize, examinări, constatări, examene de laborator și alte lucrări medico-legale asupra persoanelor în viață, cadavrelor, produselor biologice și corpurilor delicte, în vederea stabilirii adevărului în cauzele privind infracțiunile contra vieții, integrității corporale și sănătății persoanelor ori în alte situații prevăzute de lege, precum și în efectuarea de expertize medico-legale psihiatrice și de cercetare a filiației.

Finanțarea serviciilor de medicină legală este asigurată prin subvenție de la Ministerul Sănătății și din sumele realizate din venituri proprii, care rămân la dispoziția instituțiilor de medicină legală, în raport cu competența teritorială.

Astfel, vă prezentăm și alte tarife pentru prestații uzuale, care, de asemenea, vor suferi majorări. Spre exemplu, examinarea persoanelor pentru constatarea virginității, deflorării, sarcinii, viduitatea sau avortul patologic se va taxa cu 70 de lei, față de 50 de lei – tariful actual. Examinarea persoanelor și recoltarea de probe biologice pentru alcoolemie va costa 36 de lei, cu 10 lei mai mult decât în prezent. Expertizarea medico-legală psihiatrică cu examinarea persoanei va costa 119 lei, față de 85 de lei – tarif perceput în prezent.

Geanina NICORESCU