Noi tarife la certificatele medico-legale şi pentru necropsii

 

* Se introduce şi analiza pentru „determinarea drogurilor în sânge şi în urină”

 

 

Geanina NICORESCU

 

Un proiect legislativ actualizează tarifele practicate de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale. Unele preţuri vor fi majorate, altele vor fi diminuate, iar în concordanţă cu vremurile, pe lista analizelor vor apărea noi servicii cu decontare de organele de urmărire penală sau de instanţele judecătoreşti. Tarifele prestaţiilor efectuate de serviciile de medicină legală din ţară nu au mai fost modificate din anul 2006.

„Această structurare se impune ca o necesitate pentru perioada următoare, avându-se în vedere neînțelegerile apărute între instituţii, privind plata cheltuielilor necesare pentru efectuarea constatărilor, expertizelor, autopsiilor, precum şi a altor lucrări medico-legale dispuse de organele de urmărire penală sau de instanțele judecătoreşti, cheltuieli care se suportă în condițiile legii de instanțele judecătoreşti, de structurile din Ministerul Public şi din cele ale Ministerului Afacerilor Interne. În sensul celor de mai sus, s-a efectuat o analiză detaliată asupra cererilor formulate în decursul anilor de instanțele oficiale, rezultatele acesteia fiind utilizate la elaborarea noii structuri a prestaţiilor şi tarifelor propuse prin prezentul proiect. Tarifele aprobate au fost actualizate acolo unde costurile erau mici şi depăşeau cheltuielile suportate în cazul prestaţiei stabilite. Acolo unde s-a constatat reducerea cheltuielilor aferente prestatiei medico-legale, tarifele au fost diminuate. Având în vedere statisticile ce relevă o creştere a consumului de droguri la nivelul ţării noastre, precum şi cererile organelor de justiţie, s-a introdus şi tariful pentru determinarea drogurilor în sange şi în urină. Sperăm ca prin efectuarea acestei expertize să avem o evaluare reală a consumului de stupefiante la nivel de ţară”, se arată în proiectul legislativ supus, pentru 10 zile, dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

În prezent, tarifele pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico -legale sunt aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1609/2006 cu modificările ulterioare. Aceste tarife au fost stabilite în contextul legislativ şi economico-financiar din perioada anterioară elaborării şi intrării în vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, perioadă caracterizată totodată printr-un nivel ridicat al inflaţiei. Actualizarea tarifelor prestațiilor medico-legale este necesară, potrivit MS, din următoarele motive: perioada relativ îndelungată parcursă de la stabilirea cuantumului tarifelor, diversificarea tipurilor de prestaţii solicitate de organele de urmărire penală, de instanţele judecătoreşti şi de persoanele interesate, respectiv expertize, examinări, constatări, examene de laborator şi alte lucrări medico-legale asupra persoanelor în viaţă, cadavrelor, produselor biologice şi corpurilor delicte, învederea stabilirii adevărului în cauzele privind infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanelor ori în alte situaţii prevăzute de lege, precum şi în efectuarea de expertize medico legale psihiatrice şi de cercetare a filiaţiei, care nu se regăsesc în lista tarifelor aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1609/2006.

De asemenea, potrrivit normativului, se impune o actualizare pentru armonizarea cu prevederile noului Cod penal (Legea nr.286/2009) aflat în vigoare începând cu 20 mai 2014 şi ale Codului de procedură penală (Legea nr.135/2010) aflat în vigoare începând cu 7 februarie 2010, mai ales în ceea ce priveşte reformularea denumirilor unor prestaţii, introducerea unor prestaţii noi şi eliminarea unor prestaţii depăşite din punct de vedere ştiinţific sau prevăzute în alte reglementări legale.

Prin proiectul de Hotărâre de Gurern se doreşte, pe lângă modificarea tarifelor actuale, reformularea denumirilor unor prestaţii şi  introducerea unor noi denumiri, cu referire la următoarele aspecte principale: expertiza şi noua expertiză medico-legală în concordanţă cu contextul legislativ şi economic

existent pentru amânarea sau întreruperea pedepsei privative de libertate pentru motive medicale.