Noi servicii medicale gratuite pentru asigurații nemțeni

Nemțenii nu se înghesuie să-și facă analize gratuite pentru depistarea precoce a unor boli, deși legea le acordă această facilitate pentru o baterie de investigații, în funcție de vârstă și istoric medical familial. Nefiind obligați să-și verifice periodic starea sănătății, asigurații care nu se îngrijesc așa cum ar trebui de propria sănătate au pretenții la investigații laborioase și tratamente gratuite atunci când ajung într-un stadiu de boală avansat. Ce-i drept, nici asigurarea socială de sănătate nu le conferă un acces facil și coerent la analize preventive și profilactice, cele două mari motive fiind penuria de medici specialiști și fondurile insuficiente pe care le au la dispoziție laboratoarele medicale, cabinetele pentru consultații, chiar și spitalele.

Ministrul sănătății și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au pregătit, pentru 2017, noi pachete de servicii gratuite pentru toate categoriile de vârstă, având în vedere „îmbunătățirea accesului asiguraților la servicii medicale, medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu, precum și îmbunătățirea managementului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și reducerea birocrației în sistem“.

Ca noutate în ceea ce privește asistența medicală primară, proiectul de act normativ prevede, în cadrul serviciilor medicale preventive și profilactice la grupele de vârstă 6 ani și 9 ani inclusiv, și 10 ani și 17 ani inclusiv, investigații paraclinice pentru screeningul sindromului dismetabolic pentru copii cu indicele de masă corporală crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială. Practic, s-au introdus investigațiile TSH și FT4, iar investigația „colesterol total” s-a înlocuit cu investigația „LDL colesterol“.

În cadrul investigațiilor paraclinice recomandate pentru prevenție, pentru adultul asimptomatic (fără simptome de boală), s-a introdus investigația „LDL colesterol“.

3 luni în plus gratuitate la servicii stomatologice pentru absolvenții de liceu

În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru medicină dentară, în cadrul grupei de vârstă peste 18 ani – pentru care decontarea tarifelor aferente serviciilor de medicină dentară se face în procent de 60% – s-a precizat că se decontează 100% tarifele aferente serviciilor de medicină dentară pentru tinerii de la 18 ani până la 26 de ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenți și dacă nu realizează venituri din muncă.

În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru paraclinice, și medicii de familie vor putea recomanda feritina serică, gama GT și osteodensitometrie segmentară (DXA).

Sintagme „traduse“ pentru medici, „pentru îmbunătățirea execuției contractelor“

În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru recuperare, medicină fizică și balneologie, s-au adus clarificări referitoare la semnificația unor sintagme, pentru a nu se mai crea confuzii: „epuizare valoare lunară de contract“ se traduce prin „dacă valoarea de contract rămasă neconsumată este mai mică de 40 de lei reprezentând contravaloarea unei consultații cu proceduri, se consideră că a fost epuizată valoarea de contract“. Potrivit proiectului de ordin, această clarificare a fost necesară pentru îmbunătățirea execuției contractelor. Și sintagma „consum mediu lunar“ pare că are nevoie de „traducere“, odată ce proiectul de act normativ aduce lămuriri: „acesta se referă la contravaloarea serviciilor medicale de recuperare, medicină fizică și balneologie decontate de CAS“.

Aceeași ordonanță prevede valoarea minimă garantată a punctului „per capita“ de 4,8 lei, față de 4,6 lei cât este în prezent, iar valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata per serviciu medical este de 2,2 lei față de 2,1 lei cât este actualmente.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice și pentru acupunctură, valoarea minimă garantată pentru un punct pe serviciu medical este în valoare de 2,2 lei față de 2,1 lei cât este acum.

Servicii noi cu decontare de la CAS în pachetul de asistență medicală spitalicească

Proiectul de act normativ aduce noutăți și în ceea ce privește serviciile acordate în spital cu decontare. Spre exemplu, în lista B1 a fost introdusă colita ulcerativă nespecificată, cu un tarif de 197 lei, boala pancreasului nespecificată – cu un tarif de 250 lei, iar în lista B 3.2 – bronhoscopia asociată ecografiei, cu un tarif de 1.409 lei per asigurat. Totodată, va fi modificată modalitatea de decontare a serviciilor medicale paliative acordate în regim de spitalizare continuă, în sensul decontării zilelor efective realizate lunar/trimestrial. Acum, decontarea se face în funcție de zilele de spitalizare ale cazurilor externate.

Dispozitive medicale recomandate și din alte specializări

Prin ordinul comun MS-CNAS, aflat în fază de proiect, s-au introdus și alte specialități care pot recomanda proteze de coapsă modulară cu manșon de silicon și proteză de gambă modulară cu manșon de silicon – acordate pentru amputație ca urmare a complicațiilor diabetului zaharat și ca urmare a afecțiunilor neoplazice la nivelul membrului inferior, respectiv medici de chirurgie generală, chirurgie vasculară, chirurgie pediatrică, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Prevederile ordinului ar putea intra în vigoare la data de 1 aprilie 2017.

Geanina NICORESCU