Noi reguli privind concediile și indemnizațiile medicale

noi reguli* A fost redus de la 90 de zile la 60 de zile intervalul de concediu medical fără expertiză de specialitate * Concediul inițial a crescut de la 5 la 7 zile

Casa de Sănătate va modifica normativul privind condițiile de acordare a concediilor și indemnizațiilor de sănătate. Argumentele sunt susținute și de necesitatea diminuării numărului de concedii solicitate de beneficiarii care se asigură facultativ doar atunci când intervin anumite afecțiuni care determină o incapacitate temporară de muncă, situație destul de des întâlnită și în județul Neamț.

Prin propunerea de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005, publicată la finele săptămânii trecute, se dorește eficientizarea activității de acordare și verificare a certificatelor de concediu medical în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și responsabilizarea atât a medicilor prescriptori, cât și a asiguraților beneficiari de certificate de concediu medical, în conformitate și cu legislația similară a altor state membre ale Uniunii Europene.

Prima modificare se referă la contribuția pe care o plătim la sănătate, în condițiile în care venitul realizat este mai mare decât cel estimat. Suma realizată în plus se va redistribui, proporțional pe cele 12 luni, iar contribuția astfel recalculată va fi cea luată în considerare. A fost redus intervalul, de la 90 de zile la 60 de zile, de concediu medical pe care medicul specialist îl poate acorda fără acordul medicului de expertiză și a fost crescută de la 5 zile la 7 zile perioada inițială pentru care plata incapacității temporare de muncă este făcută de angajator.

În același timp se propun și reglementări noi care stabilesc modalitățile de verificare a asiguraților aflați în incapacitate temporară de muncă. De asemenea, cuantumul amenzilor a fost majorat. Potrivit legiuitorului, considerentele de ordin economic care vin în susținerea acestor propuneri de modificare sunt strict legate de necesitatea corelării cuantumului contribuției la Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) cu costurile reale suportate din acesta și aferente perioadei de incapacitate temporara de muncă.

În nota de fundamentare care a determinat reprezentanții Ministerului Sănătății să emită acest nou ordin, se stipulează: „În anul 2009 la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au fost cheltuite pentru asistența socială, fonduri în valoare de 923.027,70 mii lei. Suma respectivă reprezintă peste 5% din totalul cheltuielilor din bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate. Din analiza aceleași situații rezultă că sunt creșteri semnificative a sumelor cheltuite în anumite luni (ianuarie, martie și septembrie). În conformitate cu art. 36 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, plata concediilor medicale și indemnizațiilor se face în luna următoare acordării acestora, motiv pentru care aceste creșteri sunt evidențiate în lunile februarie, aprilie și respectiv, octombrie. Aceeași situație se întâlnește și din analiza situației numărului certificatelor de concediu medical acordate, la nivel național, în perioada ianuarie-noiembrie 2009“.

Geanina NICORESCU