Noi priorități pentru dispozitive medicale

criterii casPrin hotărâre a Consiliului de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate Neamț au fost modificate criteriile de prioritate ce se au în vedere anul acesta la acordarea dispozitivelor medicale, care stau la baza aprobării cererilor și a emiterii deciziilor de acordare a acestora.

Astfel, din acest an, prioritate absolută, fără listă de așteptare, au cererile înregistrate până la data de 25 a lunii, pentru aparate de administrare continuă a oxigenului, aparatele de ventilație noninvazivă, dispozitivele pentru terapia cu aerosoli, cele pentru protezare stomii, dispozitivele pentru incontinența urinară, sacii colectori, sondele Foley, cateterele urinare în cazul retenției urinare – pentru vezică, proteze traheale, precum și ortezele pentru luxațiile de șold congenitale la copii.

Apoi, criteriile de prioritate la nivel de urgență pentru acordarea dispozitivelor medicale din lista de așteptare sunt: criteriul de vârstă, criteriul de necesitate, criteriul de reintegrare în societate, criteriul social, criteriul urgenței intervenționale , criteriul „legi speciale“, iar în cazuri excepționale, președintele-director general al CAS Neamț poate aproba o solicitare (memoriu) în afara criteriilor de prioritate enumerate mai sus, cu justificarea temeinică a motivelor și în limita a maxim 10% din totalul fondurilor disponibile după aprobarea cererilor cu prioritate absolută.

Referitor la criteriului de vârstă, au prioritate copiii 0-18 ani pentru următoarele dispozitive medicale: orteze pentru coloana vertebrală, pentru membru superior și inferior, cu excepția ortezelor corectoare de statică a piciorului (susținători plantari); dispozitive pentru protezare auditivă și vizuală; proteze pentru membru inferior și superior; încălțăminte ortopedică. În criteriul de necesitate sunt incluse dispozitivele pentru diagnosticul fracturii, luxații, handicap motor parțial ori total – pentru protezare membru inferior sau superior, dispozitive de mers. La criteriul de reintegrare socială sunt incluse persoanele aflate în activitate – studenți, salariați, întreținători de familie – indiferent de tipul dispozitivului. Criteriul social se referă la persoanele care nu au aparținători și cărora dispozitivul medical le este necesar pentru autoîngrijire zilnică, dar și la persoanele instituționalizate.

La criteriul urgenței intervenționale sunt incluse programările documentate pentru intervenții chirurgicale.

Criteriul „legi speciale“ face referire la persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin legi speciale, indiferent de tipul dispozitivului medical.

Pentru a beneficia de dispozitivul solicitat, solicitantul trebuie să prezinte la dosar prescripția medical eliberată de un medic specialist aflat în relații contractual cu CJAS, valabilă 30 de zile de la data eliberării. Excepție de la regulile care presupun constituirea dosarului de solicitare se face în cazul dispozitivelor de protezare în domeniul ORL – la proteze auditive – pentru obținerea cărora se va depune și audiograma tonală și vocală, eliberată de un cabinet medical acreditat. În cazul dispozitivelor de protezare stomii și incontinență urinară prescripția medicală poate fi făcută pentru maxim 90 de zile. Pentru protezarea vizuală – implant cu lentile intraoculare, prescripția medical trebuie însoțită de biometrie, eliberată de o clinică de specialitate sau de un serviciu specializat autorizat și acreditat.

În cazul primei protezări a membrului inferior, prescripția medicală trebuie să specifice modul de protezare și să prevadă tipul protezei definitive.

Mai trebuie menționat faptul că fotoliile rulante se vor acorda asiguraților pe o perioadă nedeterminată sau determinată – prin închiriere. Aparatele pentru administrarea continuă cu oxigen se vor acorda pe o perioadă determinată, prin închiriere.

Geanina NICORESCU